bio-forum.pl

Grzybówka, a może hełmówka ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Grzybówka, a może hełmówka ?

Mam bardzo niewiele poza tymi "badziewnymi" skanami.:- (( (

2 lipiec 2004, w wilgotnym dole po wydobytym piachu, w gęstym mchu, grzybki raczej rosły pojedyńczo, dookoła młode sosenki, brzozy i topole.

Kolorystyka skanów może być trochę (może nawet więcej niż trochę) zakłamana.

Miałem wysypy zarodników, jednak po zmianie nazw plików pogubiłem się w zapiskach (zostały 2 do wyboru: brązowawy lub biały, raczej biały, ale to jest wielkie chyba???).

Oprócz grzybówk chodzi mi po też głowie Hełmówka rokietowa (Galerina hypnorum)???

od maj.2002

2. Grzybówka, a może hełmówka ?

A może trzeba poszukać w rodzaju stożkogłówka (Conocybe)?

od wrz.2004

3. Grzybówka, a może hełmówka ?
2.paź.04 15:41
Maciej Malec "maciej_m"

Pamiętam jak znaleźliśmy te grzyby na Dołach.:-)

od lip.2004

4. Grzybówka, a może hełmówka ?

Maćku, byłem dziś na "Dołach" (Tosia urodziny, a ja trzeci dzień z rzedu przemoczony do suchej nitki), ale warto było.

Pojechałem specjalnie po te maleństwa o które pytam powyżej. Schodziłem mech na kolanach jak tylko było możliwe - ani jednego grzybka:- (( (

Ale za to:

- Maślak zwyczajny 16 cm średnicy, trzon 3, 2 cm szerokości,

- trzon po M. zwyczajnym szer. 3, 9 cm, twardy jak kamień (kapelusz był przez kogoś zabrany - ukręcony),

- 6 mniejszych M. zwyczajnych,

- Koźlarz pomarańczowożółty 4 szt,

- koźlarz babka 6 szt,

- Maślaki pstre 16 szt, do 3, 5 cm średnicy,

- Purchawki chropowate - cała duża reklamówka (największe do 6 cm średnicy i 8, 5 cm wysokie, wszystkie co do jednej są okazami zdrowia), mogę jutro trochę poeksperymentować przy kuchni:-),

- ciągłe zatrzęsienie Muchomorów czerwonych wokół dołów", teraz nie liczyłem ale dalej pewnie ponad 1200 szt (część już pokopanych:- (( (,

- Twardzioszki przydrożne ponad 90 szt. (2-4 cm średnicy), na łące koło Danielewskich

- sporo blaszkowców do oznaczania

- pod blokiem (21. 30 - wyjście z psem) i... trzy piękne, młode Czernidłaki kołpakowate

Słowem, PIĘKNOŚCI:-)))

Ciągle siąpi i ciepławo:-)))

od wrz.2004

5. Grzybówka, a może hełmówka ?
2.paź.04 22:25
Maciej Malec "maciej_m"

Super rezultaty! Maślaki pstre... fajnie.

Co zrobisz z taką ilością purchawek i twardzioszków? Chciałbym spróbować ich w marynacie.

A poza tym u mnie pod blokiem też są czernidłaki. Wczoraj znalazłem jednego, miałem go sobie usmażyć razem z purchawkami i pieczarkami, ale zapomniałem.

Jeśli jutro będzie ładna pogoda, to może znowu skoczę do lasu rowerem i czegoś nazbieram.

od lip.2004

6. Grzybówka, a może hełmówka ?

Twardzioszki i purchawki masz gwarantowane:-)

Lecę buszować za Stożkogłówkami z podpowiedzi Olarasa (dzięki za podpowiedź), (w Europie ok. 55 gatunków:- (.

od lip.2004

7. Grzybówka, a może hełmówka ?

Przejrzałem już prawie 30 gatunków Conocybe.

Te dwa (jak na razie) można by próbować podciągać:

C. rickeniana:

biol.paisley.ac.uk

Na dziś mam już dość wszelkich stożkogłówek:- (

od maj.2002

8. Grzybówka, a może hełmówka ?

I nic dziwnego. Jedna do drugiej podobna. Poza tym nie jest wykluczone, że to jakaś Galerina jak podejrzewałeś...:-)

W komisach fotograficznych lub na giełdzie można tanio kupić mikroskop. Nabycie tego sprzętu jest jedyną godną polecenia metodą rozwiewania wątpliwości typu "co to za grzyb".

Zarodniki stożkogłówek są gładkie z porą rostkową, a hełmówek drobno brodawkowane. I już byś wiedział jaki rodzaj. Z ustaleniem przynależności gatunkowej gorsza sprawa, szczególnie wśród stożkogłówek, ale mikroskop i tu jest jedynym sprzymierzeńcem... reszta to zgaduj zgadula.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji