bio-forum.pl

Jakie zbiorowisko?

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. Jakie zbiorowisko?

Mam pewien problem, pisze prace magisterska i nie potrafie rozpoznac zbiorowiska roslinnego... Nie znam sie na tym w zasadzie w ogole, wiec prosze o jakakolwiek pomoc :) Jest to zbiorowisko lakowe, rosnace przy torfowisku przejsciowym o dosc wilgotnym podlozu. Udlo mi sie rozpoznac nastepujace gatunki roslin: domincja wiechliny lakowej, chwastnicy jednostronnej oraz jeszcze jednej trawy, ktorej niestety nie potrafie rozpoznac. Wsrod gatunkow towarzyszacych jaskier rozlogowy, szczaw zwyczajny, babka lancetowata, koniczyna biala i stokrotka pospolita. Prosze o jakiekolwiek mozliwe typy, bede mogla o nich pozniej poczytac i moze uda mi sie cos dopasowac :)

od wrz.2009

2. Jakie zbiorowisko?

Trudno coś radzić, skoro nie znasz wszystkich roślin. Poszukaj może w klasie Molinio-Arrhenatheretea.

od kwi.2009

3. Jakie zbiorowisko?

Zbiorowisko złożone z 8 gatunków? oczywiście bywają. Jak się wydaje obserwacjami należy objąć większy teren by dojść do 30 gatunków. Ślad podany przez Pana Zbigniewa jest prawdopodobny a gdyby nieznana trawa okazała się być Cynosurus cristatus to jakieś ubogie Lolio-Cynosuretum.

od cze.2010

4. Jakie zbiorowisko?
19.cze.10 22:31
Piotr Grzegorzek

Ja takie zbiorowiska pół żartem pół serio nazywam Stowarzyszeniem Zielonych Masochistów. A tak na serio. Dobrym pomysłem byłoby sfotografowanie zbiorowiska jako takiego oraz tych nieznanych gatunków tak dokładnie jak to tylko możliwe a następnie wstawić na forum, abyśmy mogli je oznaczyć, a potem postaramy się powiedzieć coś na temat zbiorowiska.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji