bio-forum.pl

rośliny na wyrobisku popiaskowym

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. rośliny na wyrobisku popiaskowym
12.maj.06 09:53
Anna Kostka ("anusia_kostka")
1.

Te roślinki nan zdjęciach rosły na starym wyrobisku popiaskowym! Pierwsza z nich na jednymn ze zdjęć kwiatowstan ma chyba zeszłoroczny pęd kwiatowy! kolejna roślina to jakiś bluszcz?! Tylko jaki? No i wierzba, z nimi mam najwięcej problemu! Byłabym wdzięczna za wszystkie podpowiedzi!!

od wrz.2004

2. rośliny na wyrobisku popiaskowym

Pierwsze to jakieś gatunek z rodzaju Pyrola, liścia jakoś mało okrągłe, więc to będzie Pyrola minor, gruszyczka mniejsza. Ja je wolę rozróżniać po budowie kwiatu.

Drugiego nie znam, a co do trzeciego, to dla mnie za słaba fotka:- (

3. rośliny na wyrobisku popiaskowym
12.maj.06 10:52

Dzięki za zainteresowanie! To pewno bedzie gruszyczka! Przesyłam trochę lepsze zdj wierzby!

od maj.2004

4. rośliny na wyrobisku popiaskowym
12.maj.06 11:01
"remek"

Mi trzeci wygląda na jakąś wierzbę, może nawet Salix repens, ale do tego oznaczenia wierzb to zwykle nawet dobra fotka nie wystarczy. Drugiego też nie poznaję.

od maj.2003

5. rośliny na wyrobisku popiaskowym
12.maj.06 11:46
Anna Kujawa "AniaK"

Drugi to chmiel (Humulus lupulus)

6. rośliny na wyrobisku popiaskowym
12.maj.06 12:47

czy to napewno jest chmiel? Przesyłam jeszcze jedno zdj! Chmiel ma troche mniejsze wcięcia listków!

od maj.2003

7. rośliny na wyrobisku popiaskowym
12.maj.06 13:02
Anna Kujawa "AniaK"

Prawie na pewno:-)

Jak wił się po krzakach, miał szorstkie łodygi z "zadziorkami" to chyba nie może być nic innego. Do kiedy masz mieć oznaczone rośliny? Może zakwitnie do tego czasu?

A liście chmielowe są bardzo różnie wykształcone - od np. nieklapowanych do pięcioklapowych:- ((

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji