Apel do wszystkich botaników, również amatorów!! Jak nazywa się krzew, który aktualnie bardzo pięknie kwitnie na biało, jes duży, może nawet to drzewo?! Najczęściej na skraju lasu, ale również w małych zagajnikach! Kwiaty podobne do bzu, pięknie pachnie! Czekam na wasze propozycje, a może raczej pomoc!
To zależy, czy to są grona, czy baldachy. Jeśli to grona to zgadzam się z Anną, ale jeśli to baldachy to może to być któraś Sorbus... np.: S. aucoparia
Już mam. Napewno chodzi o Sorbus aria, który upiększł mi dzisiejsze spotkanie z moją sympatią :) Jutro postaram się przysłać fotografię słoneczniejszą. A propos słońca, ciekawe że kwiaty się nie zwinęły, czyżby zapylały je jakieś nocne owady?
Przyznam się szczerze, że ten ostatni Sorbus to nie jest S. aria, ale dowiem się jeszcze dziś.
Ten ostatni to pasuje mi na jedną z uprawianych... kalin. Kalinę sztywnolistną (Viburnum rhytidophyllum).
Ania Kostka pyta o jakąś pospolitość panoszącą się na brzegach lasów i zarośli:-))
Ten ostatni to kalina hordowina - Viburnum lantana. Robi wrażenie:-) Przynajmniej tyle udało mi się znaleść na ten temat -
[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 404\ Not\ Found]
- Pozdrawiam
Dziękuje Anno za naprowadzenie na rodzaj :)
(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 10. maja. 2006)
Niepokoił mnie ten nierówny brzeg liści:-)))
Hordowiny jeszcze nie spotkalam w "realu". Dzięki:-)
W Krakowie na Plantach jej nie brakuje,
ale rzeczywiście trudno by było ją spotkać
"na skraju lasu,
ale również w małych zagajnikach"
Jeszcze tylko dzień i wyjeżdzam z Krakowa:-)
O, jak przyjadę do Krakowa, to sobie ją pooglądam:-)))
A zaopatrzyłeś się w pojemniki na grzyby i śluzowce, notatnik, aparat i suszarkę do grzybów???? O wyposażeniu "grzybnietych" sporo gdzieś pisaliśmy;-)))
Nie zapomniałem;-)))
Plecak już spakowany.
Teraz tylko pogody może mi zabraknąć:-)))
Ale, z drugiej strony im więcej wody
tym lepiej dla grzybów.
W Krynicy jest cafejka int.
więc będzie też coś na bieżąco.
To czekamy na "info" z terenu:-))
Grzybów ciekawych:-)