Rzeka Stara Woda to bardzo dziwny ciek. Formalnie jest to najdłuższy lewobrzeżny dopływ Chechła, ale w pośrodku ma dość sporą przerwę w życiorysie. Na obszarze sołectwa Źrebce płynie początkowo skrajem kamieniołomu w Płazie. Jej źródło znajduje się tam, gdzie na mapie zaznaczyłem czerwoną kropkę. Jednak poważnym dostawcą wody jest sam kamieniołom, wtedy kiedy odpompowuje się z niego wodę. Sama rzeka rzadko kiedy dopływa do byłej linii kolejowej. Tym nie mniej jej suche koryto sięga w las na odległość nieco ponad 500 m. Tak to się przedstawia na mapie krakowskiej firmy Compass.
Woda, która tutaj wsiąka podobnież trafia w końcu do kopalni Trzebionka i za pośrednictwem rzeki Wodna trafia do Chechła z prawej strony. Odcinek objęty tym fotoreportażem oznaczyłem jasnoniebieską kreską. Chyżo pomykającą rzekę udało mi się zastać już za pierwszymi przy tej drodze domami sołectwa.
A wody w rzece było naprawdę sporo. Sądzę, że to między innymi dzięki wodzie pochodzącej z kamieniołomu.
Wreszcie nastał moment, w którym woda wyraźnie przystopowała. Znaczy się ciek osiągnął strefę wchłaniania.
Niewielka tama, która uniemożliwiała dalszy spływ wody powstała z korzeni tego drzewa, klonu zwyczajnego.