a to wygląda jak bez czarny, tylko liście trochę dziwne.
a może to kalina?
O wy ludzie małej wiary, od kiedy to kalina ma liście złożone. Mówiąc Shreckiem dziki bez czarny jak w mordę strzelił.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 24. maja. 2010)
heh, dobra niech będzie bez :)
Przepraszam bardzo, wszystko przez to, że nie mam odpowiednich okularów. Jednak jest to kalina, a dokładniej kalina hordowina - Viburnum lantana. Eo co na pierwszy rzut oka wziąłem za liść złożony jest gałązką z czterema owalnymi listkami.
:) no :)
Niestety, Piotr dał się wmanewrować. Jest to bez czarny - Sambucus nigra. Na początek zdjęcie do porównania.
Drugie zdjęcie pokazuje jak zmienia się wygląd liści, w zależności od ilości światła. Tutaj jest go mało, więc liście są szersze.
Poza tym Piotr powinien rozpoznać grzyba, który opanował liście bzu.
Zdjęcia nie są moje - musiałem pożyczyć je z sieci. Piąty listek na zdjęciu Agaty wyraźnie zwieszony (po lewej stronie).
Zgoda, jednak dziki bez czarny. Na pierwszym pożyczonym zdjęciu nie widzę grzybów. To może być skutek działania mszyc lub roztoczy. Na gatunkach z rodzaju Sambucus znam tylko Microsphaera vanbruntiana oraz Ramularia. A teraz dla porównania kalina hordowina z Wieliczki.
Mówiąc o grzybie (wygląda na mączniaka, ale to nie moja dziedzina) mam na uwadze zdjęcie Agaty. Krzak z Wieliczki niczego sobie.
Jeśli to nie brud, bo to też należy brać pod uwagę to Microsphaera vanbruntiana, oczywiscie dla tych, którzy honorują starszą nomenklaturę. Obecnie jest to Erysiphe vanbruntiana