bio-forum.pl

jaki to krzew?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od lip.2009

1. jaki to krzew?
23.maj.10 19:42
Agata S "agata_poznan"

od lip.2009

2. jaki to krzew?
23.maj.10 19:54
Magda Galus "magga"

a to wygląda jak bez czarny, tylko liście trochę dziwne.

od lip.2009

3. jaki to krzew?
23.maj.10 23:25
Agata S "agata_poznan"

a może to kalina?

od cze.2010

4. jaki to krzew?
24.maj.10 09:09
Piotr Grzegorzek

O wy ludzie małej wiary, od kiedy to kalina ma liście złożone. Mówiąc Shreckiem dziki bez czarny jak w mordę strzelił.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 24. maja. 2010)

od lip.2009

5. jaki to krzew?
24.maj.10 21:45
Agata S "agata_poznan"

heh, dobra niech będzie bez :)

od cze.2010

6. jaki to krzew?
25.maj.10 18:45
Piotr Grzegorzek

Przepraszam bardzo, wszystko przez to, że nie mam odpowiednich okularów. Jednak jest to kalina, a dokładniej kalina hordowina - Viburnum lantana. Eo co na pierwszy rzut oka wziąłem za liść złożony jest gałązką z czterema owalnymi listkami.

od lip.2009

7. jaki to krzew?
25.maj.10 20:02
Agata S "agata_poznan"

:) no :)

od wrz.2009

8. jaki to krzew?

Niestety, Piotr dał się wmanewrować. Jest to bez czarny - Sambucus nigra. Na początek zdjęcie do porównania.

Drugie zdjęcie pokazuje jak zmienia się wygląd liści, w zależności od ilości światła. Tutaj jest go mało, więc liście są szersze.

Poza tym Piotr powinien rozpoznać grzyba, który opanował liście bzu.

od wrz.2009

9. jaki to krzew?

Zdjęcia nie są moje - musiałem pożyczyć je z sieci. Piąty listek na zdjęciu Agaty wyraźnie zwieszony (po lewej stronie).

od cze.2010

10. jaki to krzew?
25.maj.10 23:15
Piotr Grzegorzek

Zgoda, jednak dziki bez czarny. Na pierwszym pożyczonym zdjęciu nie widzę grzybów. To może być skutek działania mszyc lub roztoczy. Na gatunkach z rodzaju Sambucus znam tylko Microsphaera vanbruntiana oraz Ramularia. A teraz dla porównania kalina hordowina z Wieliczki.

od wrz.2009

11. jaki to krzew?

Mówiąc o grzybie (wygląda na mączniaka, ale to nie moja dziedzina) mam na uwadze zdjęcie Agaty. Krzak z Wieliczki niczego sobie.

od cze.2010

12. jaki to krzew?
26.maj.10 11:36
Piotr Grzegorzek

Jeśli to nie brud, bo to też należy brać pod uwagę to Microsphaera vanbruntiana, oczywiscie dla tych, którzy honorują starszą nomenklaturę. Obecnie jest to Erysiphe vanbruntiana

od lip.2009

13. jaki to krzew?
30.maj.10 15:26
Agata S "agata_poznan"

Jak obiecałam jeszcze raz foty, ten sam krzew

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji