bio-forum.pl

topola!!

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. topola!!
8.maj.06 08:33
Anna Kostka ("anusia_kostka")

Czy znacie nazwę topoli, która kilka lat temu była notorycznie nasadzana na drogach z racji swojego szybkiego wzrostu!? Jasna kora pnia, duże całobrzegie liście, spód liści białawy!

od kwi.2006

2. topola!!
liść

Może chodzi o topolę balsamiczną (Populus balsamifera)?

Wydziela, charakterystyczny, przyjemny, balsamiczny zapach. Pączki wiosną pokryte są lśniącą warstewką kleistego soku. Liście sercowate, pokryte od spodu białozieloną mozaiką, bardzo duże, do 12 cm długości. Kora u podstawy czarna i spękana, wyżej i na gałęziach, żółtoszara i gładka.

od maj.2006

Być może, jak pisze Tadeusz chodzi tu o topole balsamiczną, ale ja skłaniał bym się w kierunku topoli holenderskiej - Populus marilandica. Bardzo często sadzona w zieleni miejskiej mimo fatalnego jej pokroju. Wytwarza rozłożyste konary, które trzeba często przycinać. Posyłam fotografie:

od maj.2006

4. topola!!

Ups:-) Ta chyba nie jest całobrzega. Teraz dopiero doczytałem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji