bio-forum.pl

Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.

bez logowania - można przeglądać
#12

użytkownik obecnie bez konta na forum

1. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
30.wrz.04 13:44
Przemek Nowicki ("novik")

Niestety usunięto mój wątek o tej roślinie, który zamierzałem kontynuować jak zacznę zbierać korzenie tej rzadkiej bądź co bądź rośliny w naszych warzywnikach. W związku z tym zachęcam wszystkich do zakupu nasion i urawy w przyszłym sezonie. Jest naprawdę smaczna!!

P. S.

Może ktoś wie jak prawidłowo wymówić nazwę tego warzywa? Czy "rz" czytać jak w słowie "rzeka", czy też jak w słowie "erzac"? A może jeszcze inaczej?

od lip.2004
#0

2. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.

Ja wymawiam jak "rzeka", ale nie mam pojęcia jak jest prawidłowo.

Jadłem ze dwa razy w życiu w dosyć prostej formie jako sałatkę (oliwa, ocet, sól itd), polecam - pyszne.

Robi się z niej jeszcze zupy, je z wody, zapieka samą i w cieście, dusi.

Bardzo podobna do niej jest też salsefia, tej jednak nie miałem okazji posmakować:- (, więc trudno mi o niej wyrażać opinie.

użytkownik obecnie bez konta na forum

3. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
3.paź.04 11:49
"bosman1" (b/log.)

Ze swojej działki skorzonere jem już od kilku tygodni. Ugotowaną na ciepło i polaną tłuszczem z bułką tartą lub na zimno pokrojoną w krążki z majonezem. Pycha!!!

użytkownik obecnie bez konta na forum

4. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
5.paź.04 12:57
Przemek Nowicki ("novik")

A ja robiłem z niej sos z grzybkami oraz zapiekałem owiniętą w plastry szynki w sosie beszamelowym. Paluchy lizać!

użytkownik obecnie bez konta na forum

5. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
8.paź.04 21:30
Przemek Nowicki ("novik")

Oto ona.

użytkownik obecnie bez konta na forum

6. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
31.paź.04 15:54
"batler" (b/log.)

Dzień dobry.

Mam w książce kucharskiej przepis na kardy. Domyślam się, że jest to warzywo. Nigdzie nie mogę zanaleźć co to jest. Może ktoświe i mi napisze.

Dziękuję

od kwi.2004
#0

7. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.

Znalazłam tylko tyle:

"Kard i karczoch to rośliny blisko ze sobą spokrewnione. Są dość wymagające w uprawie i mają stosunkowo niską wartość odżywczą. Niemniej jednak - ze względu na doskonały smak - bardzo się je ceni. Kwitnące wyglądają, jak duże osty o dekoracyjnych liściach... Częścią jadalną kardów są duże, grube, mięsiste ogonki liściowe." Warzywa na działce i w kuchni". Łucja Zaborska i Zofia Zawistowska

użytkownik obecnie bez konta na forum

8. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
2.lis.04 14:11
"Woytty" (b/log.)

A'propos wymowy nazwy - można i tak jak rzeka i tak jak Murzasichle ale jest jeszcze jedna, bardziej polska: "czarne korzonki" i ona chyba problem wyczerpuje.

Sporo o uprawie i sposobach przyrządzania można znaleźć w książce "Warzywa mało znane i zapomniane" praca zbiorowa pod red. prof. dr. hab. Mariana Gapińskiego PWRiL Poznań 1993 (są tu też przepisy dotyczące zarówno karczochów jak i kardów)

użytkownik obecnie bez konta na forum

9. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
3.lis.04 12:00
"Woytty" (b/log.)

Jescze do kardów i karczochów: pierwsze to Cynara cardunculus L., drugie Cynara scolymus L.. Z kardów pozyskuje się w celach kulinarnych - uwaga - bielone ogonki liściowe (nie bielone są po prostu niesmaczne) podobnie jak seler naciowy czy cykoria. Proces bielenia trwa ok. 4-5 tygodni - a potem to już heja: jak kto lubi - na surowo, gotowane lub pieczone. A karczochy to można jeść i bielone ogonki liściowe i to co w kardach się nie da: pąki kwiatostanowe, a dokładniej mięsiste dno kwiatowe oraz dolne silnie zgrubiałe listki okrywy koszyczka (zbiór przed ukazaniem się kwiatów!). Spożywa się tylko gotowane ale za to na wiele sposobów. Samo jedzenie karczochów to też sztuka. Najlepsze są hiszpańskie lub francuskie, u nas lato jest zbyt zimne i krótkie przez co są znacznie mniejsze. Zarówno karczochy jak i kardy zawierają cynaryzynę, która wchodzi obok sylimaryny w skład "Sylicynaru" - leku pobudzającego czynności wątroby i woreczka żółciowego.

użytkownik obecnie bez konta na forum

10. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
11.sie.05 17:18
"Butterfly" (b/log.)

Zastanawiałam sie co to jest ta Skorzonela, znalazłam smakowicie wygladający przepis w jednej z babskich gazet. cxy moge ją gdzies kupić??

użytkownik obecnie bez konta na forum

11. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
12.sie.05 08:26
Sylwia Winiarska ("alfa")

Hej, wita Was wasz osobisty specjalista od warzywnictwa. Skorzonera (wym. skor-zonera) lub inaczej wężymord uprawiana jest w naszym kraju raczej amatorsko, choć w Zachodniej Europie znana jest od dawna. Korzenie spichrzowe można kupić na targowiskach lub w lepiej zaopatrzonych marketach, można ją sobie także uprawiać na działce i w ogrodzie. W handlu dostępne są nasiona odmiany holenderskiej 'Lange Jan'. Spożywa się ją po ugotowaniu (jako tzw. szparagi dla ubogich), w zupach lub w sałatkach i surówkach. Zawiera cenny cukier- inulinę i znaczne ilości soli mineralnych. Warto zainteresować się także podobnie użytkowaną salsefią o jasnym korzeniu spichrzowym.

od sie.2009
#0

12. Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.

Witajcie!

Scorzonera, z wloskiego, wymawia sie "skorconera". Wlasciwie pochodzi z Hiszpanii, z Katalonii, gdzie uzywana byla przeciw ukaszeniom zmij. A kardo, z wloskiego, to inaczej oset (ten akurat jadalny).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji