bio-forum.pl

GWIAZDOSZ - ale jaki??

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #11↓11

od mar.2006

1. GWIAZDOSZ - ale jaki??

31. 03. 2006 zrobiłem foto, które mi się jakoś dziwnie "skadrowało".

Pomyślałem sobie oglądając je dzisiaj, że to opatrzność....... B.....:-)

Postanowiłem dzisiaj jeszcze raz odwiedzić to stanowisko, oto one:

A znalazłem 1 suszek obok drzewka:

.... i 2 następne w środku:

Wszystkie 3 owocniki miały 4 ramiona, a na kilku (wielu) końcówkach rozdwojenia.

Gwiazdosz był moim marzeniem (po czarce, purchawicy olbrzymiej, smardzach i WSZYSTKICH SZYSZKÓWKACH, została tylko do zrealizowania GRZYBÓWKA TRZCINOWA:-)

Czy to jest GWIAZDOSZ PRĄŻKOWANY (Geastrum striatum), czy jakis inny...

Proszę o pomoc i sugestie!!!!!!

od sie.2002

2. GWIAZDOSZ - ale jaki??
6.maj.06 21:50
Piotr Perz "pimpek"

Wpiszę się, żeby miał choć satysfakcję, że będę pierwszy.

Nie znam się na gwiazdoszach, ale Ania i Marek strasznie się ucieszą i na pewno Ci pomogą :)

od kwi.2001

3. GWIAZDOSZ - ale jaki??

całkiem nieźle zachowany po zimie

do oznaczenia gwiazdosza trzeba by go zobaczyć z profilu (kwestia ewentualnej szyjki na której może być umieszczona "bańka" tj. endoperydium)

trzeba by też popatrzeć od spodu - czy pod ramionami jest tarczka, miseczka, z najbardziej zewnętrznej części egzoperydium

przy założeniu (niekoniecznie prawdziwym) że 1) nie ma szyjki pod endoperydium 2) nie ma tarczki wokół ujścia zarodników 3) cechy wokół perystomu i perystomu nie są zatarte przez zimę

dochodzi się w kluczu

grzyby.pl

do bezszyjkowych, z frędzlastym, nieustrukturyzowanym perystomem

np. do G. rufescens

ale to bez dodatkowych informacji o których piszę, jest wróżeniem z fusów

pomocne jest też określenie wielkości i ornamentacji zarodników, bo są różnice pomiędzy gatunkami

od mar.2006

4. GWIAZDOSZ - ale jaki??

Tak, zdziwiłem się bardzo tym STANEM zachowania, wszystkie 3 sztuki były w podobnej kondycji, czyli SUPER stanie.

Daję 3 inne fotki, może coś pomogą. A tak nawiasem mówiąc, jednego OSOBNIKA "po cichu" do domciu przywiozłem, zrobiłem to dla nauki.

Wszystkie baaaaaaardzo mocno jeszcze "pyliły".

Na glebie - pod tym gwiazdoszu poza drzewkiem, była biała "niby grzybnia" o rozmiarach ok 15 - 20 cm. Może coś mi się tam świeżego na jesień urodzi:-)

od mar.2006

5. GWIAZDOSZ - ale jaki??

Rozmiary "główki": 38x35, wys. 24 mm. Pozostałe dwie - podobna wielkość.

od mar.2006

6. GWIAZDOSZ - ale jaki??

Coraz bardziej jednak jestem za Geastrum fornicatum (gwiazdosz wzniesiony).

Pewno Ania mnie naprowadzi na właściwe tory:-)

od maj.2002

7. GWIAZDOSZ - ale jaki??

Myślę, że Marka typowanie jest celne. To będzie Geastrum rufescens.

grzyby.strefa.pl

od mar.2006

8. GWIAZDOSZ - ale jaki??

Dziękuję Marku i Darku, pewno macie rację. Co ja bym bez Was zrobił, tak duuuuużo muszę się jeszcze uczyć, ale to całkiem przyjemne zajęcie, a najważniejsze, że mam SUPER "poligon grzybowy" w moich okolicach.:-)

od maj.2003

9. GWIAZDOSZ - ale jaki??
9.maj.06 07:14
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie też wygląda na rudawego. Sprawdź to miejsce w sezonie:-)

Aha - przy gwiazdowszach zwróc uwagę, czy egzoperidium (te ramiona) nie rozwarstwiają się na "miseczkę" zostającą na podłożu i na "ramiona właściwe". Typowany przez Ciebie G. fornicatum miałby "miseczkę"

od mar.2006

10. GWIAZDOSZ - ale jaki??

Nie stwierdziłem obecności "miseczki" w podłożu. To już pewne, że to miejsce będę odwiedzał- w sezonie również, tymbardziej, że tej okolicy rośnie wiele gatunków, m. i. LANGERMANIA GIGANTEA:-) Dziekuję Aniu.

od maj.2003

11. GWIAZDOSZ - ale jaki??
12.cze.06 19:16
Anna Kujawa "AniaK"

Gwiazdosz rudy (G. rufescens) - proszę o zgłoszenie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji