bio-forum.pl

Niepozorne, żółto-zielone - rośnie w rezerwacie przyrody

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Niepozorne, żółto-zielone - rośnie w rezerwacie przyrody
5.maj.06 21:57
Michał Krupa ("g3000")

! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x6324074f6b90)->status_line!

Niedaleko mojego osiedla jest rezerwat słonoroślowy i rośnie na nim kilka ciekawych roślinek. Jak byłem mały to z dziecięcej ciekawości znałem każdą, łącznie z łacińskimi nazwami: D Teraz to już inna sprawa.

(wiadomość edytowana przez g3000 05. maja. 2006)

od maj.2004

2. Niepozorne, żółto-zielone - rośnie w rezerwacie przyrody
5.maj.06 23:49
"remek"

Wiesz, na słonoroślach zupełnie się nie znam. Mam nadzieję, że gafy koszmarnej nie popełnię (oby), ale mi to trochę po tym zdjęciu wygląda na pędy jakiegoś wilczomlecza...

od wrz.2004

3. Niepozorne, żółto-zielone - rośnie w rezerwacie przyrody
8.maj.06 18:04
Marcin Piątek

Wygląda to na wilczomlecza sosnkę. Michale skoro jesteś z Buska Zdroju to pewnie rezerwatem słonoroślowym o którym piszesz jest rezerwat Owczary. To było bardzo ciekawe miejsce, ze wzgledu na obecność tam ciekawych słonorośli - między innymi było tam jedyne śródlądowe stanowisko Ruppia maritima. Niestety, w latach 60-tych zdrenowano rezerwat w wyniku czego pojawiła się tam trzcina i wiekszość słonorośli wyginęła. Do tej pory zachowało sie ich tam zaledwie kilka, np. sitowiec nadmorski - Bolboschoenus maritimus, mannica odstająca - Puccinellia distans i komonica skrzydlastostrąkowa - Tetragonolobus maritimus, a także ciekawe glony.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji