bio-forum.pl

zielona miseczka z białymi włosami

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #3↓3

od wrz.2006

1. zielona miseczka z białymi włosami

Miałem maleńką nadzieję, że okaże się on stadium doskonałym, ale niestety jest inaczej. Nie zmienia to faktu, że jest prześliczny:

posiada fajne, brodawkowate włoski:

... oraz takie zarodniki, które mają jakieś farfocle poprzyklejane na biegunach:

grzybek rośnie na tej samej łodydze co ten: [bf#333175]

od sie.2002

2. zielona miseczka z białymi włosami
12.lip.12 11:58
Piotr Perz "pimpek"

Takie przydawki na zarodnikach Coelomycetes (appendages) najlepiej widać w kontraście lub można je próbować barwić. Jeśli są, to do gatunku można oznaczyć grzybka na podstawie długości (ogólnie rozmiarów), ilości i kształtu przydawek. Monografia to Nag Raj 1993.

od sie.2002

3. zielona miseczka z białymi włosami
12.lip.12 12:04
Piotr Perz "pimpek"

Na szczątkach roślinnych z takimi włoskami. Nooo, ja swoje makroskopowo podobne Coelomycetes znalazłem obok Cistella sp. BARDZO często Ascomycota produkują konidiomaty, praktycznie normalne owocniki ale formy niedoskonałej. Może i to jest taki przypadek? Jeśli się zrobi przekrój i zbada strukturę owocnika i budowę excipulum - to może się okazać, że jest ona identyczna jak u owocników formy doskonałej. Wówczas jest to bardzo mocna przesłanka ku temu, że to-to zielonkawe to jest Cistella w formie niedoskonałej:-) Na Twoich zdjęciach widać, że te owocniki mają zachowaną pełną strukturę - hymenium, excipulum (bezbarwne), włoski..... fajnie:-)

Niekiedy owocniki niedoskonałe mają nawet takie same reakcje barwne! Tak więc gdyby to była np. Cistella grevillei to na przekroju reagowałaby z IKI:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji