Miałem maleńką nadzieję, że okaże się on stadium doskonałym, ale niestety jest inaczej. Nie zmienia to faktu, że jest prześliczny:
posiada fajne, brodawkowate włoski:
grzybek rośnie na tej samej łodydze co ten: [bf#333175]
Takie przydawki na zarodnikach Coelomycetes (appendages) najlepiej widać w kontraście lub można je próbować barwić. Jeśli są, to do gatunku można oznaczyć grzybka na podstawie długości (ogólnie rozmiarów), ilości i kształtu przydawek. Monografia to Nag Raj 1993.
Na szczątkach roślinnych z takimi włoskami. Nooo, ja swoje makroskopowo podobne Coelomycetes znalazłem obok Cistella sp. BARDZO często Ascomycota produkują konidiomaty, praktycznie normalne owocniki ale formy niedoskonałej. Może i to jest taki przypadek? Jeśli się zrobi przekrój i zbada strukturę owocnika i budowę excipulum - to może się okazać, że jest ona identyczna jak u owocników formy doskonałej. Wówczas jest to bardzo mocna przesłanka ku temu, że to-to zielonkawe to jest Cistella w formie niedoskonałej:-) Na Twoich zdjęciach widać, że te owocniki mają zachowaną pełną strukturę - hymenium, excipulum (bezbarwne), włoski..... fajnie:-)
Niekiedy owocniki niedoskonałe mają nawet takie same reakcje barwne! Tak więc gdyby to była np. Cistella grevillei to na przekroju reagowałaby z IKI:-)