bio-forum.pl

Problem z oznaczeniem zbiorowisk roślinnych..

bez logowania - można przeglądać

od sty.2010

1. Problem z oznaczeniem zbiorowisk roślinnych..
29.kwi.10 19:03
Ewelina Bujak "aga99"

Witam

Mam problem z oznaczeniem zbiorowisk roślinnych. Wykonałam spis gatunków rosnących na określonym siedlisku (ze stopniami ilościowości i towarzyskości) np.:

b Robinia pseudoacacia +

c Achillea millefolium +

c Arctium lappa +

c Artemisia vulgaris +

c Berteroa incana +

c Chenopodium album +

c Conyza Canadensis +

c Daucus carota +

c Galinsoga ciliate +

c Medicago lupulina +

c Melandrium album +

c Phragmites australis +, 3

c Plantago lanceolata +

c Plantago major +

c Polygonum aviculare +

c Rudbeckia hirta +

c Rumex crispus +

c Rumex obtusifolius 1, 2

c Setaria pumila 1, 3

c Setaria viridis 2, 2

c Tanacetum vulgare 2, 2

c Trifolium hybridum +

c Trifolium pretense 2, 3

Posiadam przewodnik Matuszkiewicza ale nie wiem jak się mam posługiwać: ( Mam po kolei szukać informacji o każdym gatunku? Większość i tak należy do różnych rzedów, o zespole nie wspominając... Czy któś mógłby mi doradzić jak sie do tego zabrać?

od cze.2008

2. Problem z oznaczeniem zbiorowisk roślinnych..

coś mi się zdaje po tej liście, że chyba nie wybrałaś jednorodnego płatu na fito fotke lub jest to cos przejściowego.

Sporo gatunków z Artemisietea, podejrzewam (tylko moje wyobrażenie) że fotka objęła też jakąś wydeptaną ścieżkę etc.

Najlepiej na początku wykształcić sobie ogólne pojęcie o klasach i rzędach: co to za siedliska.

od sty.2010

3. Problem z oznaczeniem zbiorowisk roślinnych..
30.kwi.10 09:16
Ewelina Bujak "aga99"

Zdjęcie było wykonane na suchej murawie, przed cmentarzem komunalnym. Obok jest polna droga ale roślin z jej powierzchni nie oznaczałam :) Chociaż większość faktycznie na tym moim płacie również się znajdowała....

od maj.2007

4. Problem z oznaczeniem zbiorowisk roślinnych..

Prawdopodobnie są to krótkotrwałe zbiorowiska segetalne i ruderalne z różnych klas, np. Stellarietea mediae i różnych rzędów np. Rz. Sisymbrietalia (stąd ten przysłowiowy "groch z kapustą"), poza tym wielokrotnie przekształcane przez człowieka. Myślę, że końcowa uwaga Szymona jest jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji