Witam
Mam problem z oznaczeniem zbiorowisk roślinnych. Wykonałam spis gatunków rosnących na określonym siedlisku (ze stopniami ilościowości i towarzyskości) np.:
c Arctium lappa +
c Berteroa incana +
c Chenopodium album +
c Daucus carota +
c Galinsoga ciliate +
c Melandrium album +
c Phragmites australis +, 3
c Plantago major +
c Rudbeckia hirta +
c Rumex crispus +
c Rumex obtusifolius 1, 2
c Setaria pumila 1, 3
c Setaria viridis 2, 2
c Tanacetum vulgare 2, 2
c Trifolium pretense 2, 3
Posiadam przewodnik Matuszkiewicza ale nie wiem jak się mam posługiwać: ( Mam po kolei szukać informacji o każdym gatunku? Większość i tak należy do różnych rzedów, o zespole nie wspominając... Czy któś mógłby mi doradzić jak sie do tego zabrać?
coś mi się zdaje po tej liście, że chyba nie wybrałaś jednorodnego płatu na fito fotke lub jest to cos przejściowego.
Sporo gatunków z Artemisietea, podejrzewam (tylko moje wyobrażenie) że fotka objęła też jakąś wydeptaną ścieżkę etc.
Najlepiej na początku wykształcić sobie ogólne pojęcie o klasach i rzędach: co to za siedliska.
Zdjęcie było wykonane na suchej murawie, przed cmentarzem komunalnym. Obok jest polna droga ale roślin z jej powierzchni nie oznaczałam :) Chociaż większość faktycznie na tym moim płacie również się znajdowała....
Prawdopodobnie są to krótkotrwałe zbiorowiska segetalne i ruderalne z różnych klas, np. Stellarietea mediae i różnych rzędów np. Rz. Sisymbrietalia (stąd ten przysłowiowy "groch z kapustą"), poza tym wielokrotnie przekształcane przez człowieka. Myślę, że końcowa uwaga Szymona jest jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam.