Powracając do przeszłości proponuję krótka wizytę w Mysłowicach. Dokładnie będziemy zwiedzać tereny położone na wschód od dzielnicy Kosztowy, po zachodniej stronie prawie autostrady A4. Teren ten znajduje się nieco na południe od bramek w Brzęczkowicach, ale na zachód od autostrady.
Kiedy wytyczałem tutaj swoje powierzchnie badawcze autostrada była w tej okolicy dopiero projektowana. Równolegle do autostrady biegnie linia kolejowa. Na zachód od niej znajduje się pierwsza na wschod od niej druga z powierzchni. Na pierwszej części drzewostan został właśnie wycięty. Cóż polana też nadaje się do penetracji.
Jest tutaj również olsza czarna.
A na liściu wierzby iwy siedział sobie taki pająk. To Xysticus croceus.
Przy ścieżce z odrostów lipy drobnolistnej ukształtował się taki krzew.
W tym miejscu znajdował się modrzew szkocki, z którego szyszki wyrastał długopęd.
Ale motylom to nie przeszkadza. Tak w tych okolicznościach wyglądała przeplatka cinksja - Melitaea cinxia.
Sosny miały onego czasu bardzo silne przyrosty.
A oto interesujący przypadek fiołka trójbarwnego. Na początku sfotografowałem ten kwiat.
Tuż obok był zwykły jednobarwny kwiat, ale jak się okazało obydwa wyrastały z jednej łodygi. Niestety musicie mi uwierzyć na słowo, ponieważ zdjęcie które dokumentowało ten fakt wyszło bardzo nieostre.
Na otwartej przestrzeni tworzą się niewielkie zbiorniki wodne. Wśród roślin szuwarowych dominuje pałka wąskolistna.