bio-forum.pl

Sarcoscypha coccinea - czarka szkarłatna?

bez logowania - można przeglądać
Sarcoscypha

od wrz.2007

1. Sarcoscypha coccinea - czarka szkarłatna?
Czarka szkarłatna?

Dzisiaj - 04. 04. 2010 - znalezione w lesie liściastym na Podkarpaciu, w kilku grupach...

Dołączam zdjęcie.

od wrz.2007

2. Sarcoscypha coccinea - czarka szkarłatna?
Biotop

I fragment lasu, w którym odnalazłem te grzyby...

od paź.2007

3. Sarcoscypha coccinea - czarka szkarłatna?

Bez mikroskopu nie da się rozstrzygnąć czy to czarka szkarłatna, czy austriacka. Wielce pożądana jest informacja na jakich gałązkach czarki wyrastały lub przynajmniej wszystkie drzewa i krzewy jakie rosły w pobliżu, bowiem same gałązki czasem trudno rozróżnić.

od wrz.2007

4. Sarcoscypha coccinea - czarka szkarłatna?

Udałem się ponownie w miejsce, w którym odnalazłem te grzybki - rosły na niemal całkowicie pokrytej ziemią suchej gałęzi - tak że początkowo myślałem, że wyrastają wprost z gruntu. Wokół rosły trzy wierzby, dwie topole i brzoza, w podszycie - bez czarny, jeżyna, odrosty buka? oraz kłokoczka południowa.

W odległości ok. 10 m sterta chrustu z wyciętej wierzby, i wokół niej kilkanaście poj. czarek...

(wypowiedź edytowana przez jaroslaw_bury 05. kwietnia. 2010)

od maj.2003

5. Sarcoscypha coccinea - czarka szkarłatna?
5.kwi.10 15:20
Anna Kujawa "AniaK"

Raczej jest to czarka austriacka. Niestety tylko mikroskop może rozstrzygnąć jednoznacznie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji