bio-forum.pl

Krokusy w Beskidach

bez logowania - można przeglądać

od cze.2009

1. Krokusy w Beskidach

Wędrójąc po Beskidzie Małym poszukiwałem pierwszych tego roku krokusów. I tak 25 marca natrafiłem na nie. Schodząc w dół z Przełęczy między Potrójną koło Leskowca a Leskowcem w kierunku południowo-wschodnim natrafiłem na polanę położoną na wysokości około 700 m, a niej ukazały się zakwinięty krokusy. Krokusy nie występowały masowo, jednak w liczbie kilkuset osobników. Mało ludzi wie że w Beskidzie Małym też one rosną. Mimo bardzo wczesnej wiosny krokusy te były już w bardzo zaawansowanym rozkwicie. Fotografia znajduje się na podanej stronce beskidmaly.pl

od cze.2009

2. Krokusy w Beskidach
30.mar.10 11:06
Marek Mazur

W ubiegłym roku na Leskowcu znalazłem polanę, na której krokusy rosną wraz z przebiśniegami. Oczywiście można je spotkać również w innych częściach Karpat.

1.

od sty.2007

3. Krokusy w Beskidach

Po obejrzeniu Darkowego linku:

Krokusy cudnie rosną, ślicznie kwitną, a prócz krokusów jeszcze inne cuda przyrody, śliczności, warto pooglądać:-)

Marku - śliczna ta para, krokus i przebiśnieg:-)

Przyrodę Beskidu Małego trzeba chronić, chronić, strzec jej.....

od cze.2009

4. Krokusy w Beskidach

Podany przezemnie link co jakiś czas się zmienia i obecnie nie przedstawia krokusów. Ale można dojść z niego do galerii flory Beskidu Małego, gdzie się znajduje wiele fotografii krokusów.

od sty.2007

5. Krokusy w Beskidach

Tak też doszłam, oglądałam także mrożące w krew w żyłach fotorelacje z nielegalnych wjazdów terenowych, dlatego piszę, że przyrodę Beskidu Małego trzeba chronić, chronić, strzec jej.....

od cze.2009

6. Krokusy w Beskidach

Od kilku lat w Beskidzie Małym robię inwentaryzacje pteridologiczną. Ukazało mi się tutaj wielkie nagromadzenie stanowisk gatunków rzadkich i chronionych. Beskid Mały zdecydowanie zasługuje na lepszą ochronę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji