bio-forum.pl

Powłocznik różowy - Corticium roseum ?

bez logowania - można przeglądać
GRej162349

od paź.2007

1. Powłocznik różowy - Corticium roseum ?

Nie znam tego grzybka zupełnie a i w necie o nim skąpo, ale to co znalazłem postanowiłem skonfrontować właśnie z tym gatunkiem.

1
2
3
q1
q2

Grzybka znalazłem w liściastych zadrzewieniach nad strumieniem-wierzba, olcha, czeremcha. Porastał spodnią stronę fragmentu murszejącej gałęzi leżącej w głębokiej ściółce liściastej. Gałąź należała na 97% do wierzby, jej średnica była w granicach 6cm (przed rozwidleniem). W momencie zbioru grzybek wraz z gałęzią był bardzo nasączony wodą.

w1
w2

Po wyschnięciu nabrał łagodnego cielistoróżowego kolorku

z1
z2
z3
z4

A tak wyglądają jego zarodniki

od maj.2002

2. Powłocznik różowy - Corticium roseum ?

Corticium roseum wyrasta na korze martwych ale często jeszcze wiszących gałęzi Salix (najczęściej) i ma bardziej skórkowatą konsystencję.

To co znalazłeś to dużo ciekawszy gatunek - Erythricium laetum.

To jest jego pora, w olszynkach i innych mokrych, a nawet okresowo zalewanych zbiorowiskach.

Pozostaje upewnić się sprawdzając jakie grzyb ma strzępki. Główną masę owocnika powinny stanowić krótko komórkowe i bardzo szerokie (nawet do 15 mikrometrów) strzepki BEZ sprzążek. Nie powinno być problemu z ich obserwacją. Trudniej znaleźć strzępki z bardzo cienkiej warstwy subikularnej (przy substracie). One również są pozbawione sprzążek, ale mają długie komórki i są dość wyraźnie grubościenne.

Zarodniki powinny mieć wymiary 10-15 x 6-8 um.

Podstawki 30-50 x 8-12 um.

od paź.2007

3. Powłocznik różowy - Corticium roseum ?

Dzięki Darku (brakuje na forum twoich wizyt i opinii)

1
2

Dzisiaj we fragmencie olsu, na korze u podstawy pnia olchy znalazłem grzybka, który wydaje mi się, że jest tym samym gatunkiem tj. Erythricium laetum.

q1
q2
q3
q4

A tyle, jak na razie, udało mi się dojrzeć pod mikroskopem

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji