bio-forum.pl

2010-03-21 Chrzanów, pierwszy dzień wiosny

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-03-21 Chrzanów, pierwszy dzień wiosny
22.mar.10 06:19
Piotr Grzegorzek

Opowiem o tym samym miejscu co w tym wątku - [bf#323284] - ale w 9 dni później. Kilka dni odwilży sprawiło, że oczar chiński - Hamamelis mollis oglądany z trzech miejsc wyraźnie rzuca się w oczy. Tak go widzą ci, którzy idą ulicą Słowackiego. W tle mamy przyległą do naszego oddziału wystaw czasowych zabudowę Alei Henryka.

Oto widok w kierunku naszego oddziału wystaw czasowych Dom Urbańczyka.

Będąc już w ogrodzie naszego oddziału wystaw czasowych zbliżając się do krzewu spoglądamy na Urząd Miejski.

Ciepło sprawiło, że wokół krzewu unosił się wspaniały zapach. Kwiaty w zbliżeniu także wyglądają interesująco. Pomiędzy nimi uganiały się pszczoły oraz muchy. Muchę udało mi się niechcący przyłapać.

A po ogrodzie krążyła para kosów szukając miejsca na gniazdo. Tutaj pan pilnujący swego terytorium.

Na poszukiwanie kolejnych śladów wiosny udałem się do parku, aby sprawdzić co już kwitnie w pobliżu naszej głównej siedziby. Spodziewałem się tylko przebiśniegów - Galanthus nivalis, a tu proszę krokusy - Crocus vernalis, żółty oraz biało-fioletowy.

Na skwerku obok krokusów było więcej.

Tutaj udało mi się przyłapać odwiedzającą kwiat pszczołę.

Z innego kwiatu wylatywała mucha.

Nie tylko owady odkryły pierwsze wiosenne kwiaty. Barbarzyńcy też.

Przebiśniegi były również odwiedzane przez pszczoły.

Te kwiaty mają teraz pełnię swojego kwitnienia.

A wracając do początku tego wątku i oddziału wystaw czasowych Dom Urbańczyka przy ulicy Aleja Henryka 16. Do 19 maja można będzie tam oglądać wystawę pt. Sztuka i rzemiosło Chin. Jednak ci, którzy zrobią to teraz zobaczą jeszcze oczar chiński i powąchają go.

od sty.2007

2. 2010-03-21 Chrzanów, pierwszy dzień wiosny

Gdyby Chrzanów leżał bliżej, obejrzałabym i powąchała.... :)

Piotrze, jak długo będzie kwitł oczar?

Podeptane krokusy - no proszę, a wydawałoby się, że tylko duuuże grzyby - purchawice, siedzunie dostają z buta, a tu krokusy, śliczne krokusy też...:- (( (( ( Nasz gatunek jest bardzo uciążliwy dla innych mieszkańców Ziemi...:- (( (

od cze.2010

3. 2010-03-21 Chrzanów, pierwszy dzień wiosny
22.mar.10 08:54
Piotr Grzegorzek

W Poznaniu powinien już kwitnąć w Ogrodzie botanicznym, bo stamtąd pochodziła sadzonka z której wyrósł nasz okaz.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji