bio-forum.pl

2010-03-10 Szukanie wiosny w Jaworznie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-03-10 Szukanie wiosny w Jaworznie
14.mar.10 21:20
Piotr Grzegorzek

W środę 10 marca odwiedziłem Jaworzno w celu odnalezienia śladów zbliżającej się wiosny. Spacerek był krótki, bo bardzo mi się spieszyło. Fotoreportaż obejmuje odcinek ulicy Pocztowej w rejonie byłego kina Sasanka oraz zaplecze biblioteki

Śniegu na on czas nie było. Na tym zdjęciu dominuje kosodrzewina - Pinus mugo.

Tuż pod nią z ziemi zaczęły wychodzić krokusy - Crocus vernalis.

A pod kosodrzewiną pożywiał się samiec kosa.

Idąc dalej ze zdumieniem stwierdziłem, że rosnąca przed byłym kinem Sasanka brzoza brodawkowata - Betula pendula została uznana za pomnik przyrody.

Jej charakterystyczną cechą są niewielkie czeczoty na pniu.

Pomnikiem jest brzoza - Betula pendula z prawej strony.

Obok niej piękny, czarny kontrast tworzy kasztanowiec - Aesculus hippocastanum.

Obok kina posadzono kiedyś cisy - Taxus baccata.

Na skwerze opodal policji, tutaj już znajdujemy się w pobliżu górnej żółtej kropki, leszczyna - Corylus avellana rozwinęła kotki, tak jak to powinna robić zwiastując przedwiośnie. Warto wiedzieć, że miastowe są w tej kwestii bardziej wyrywne niż dzikusy.

Pomiędzy policją a biblioteką znajduje się szpaler iglaków. Tutaj pomiędzy dwoma świerkami kłującymi - Picea pungens mamy trzy świerki serbskie - Picea omorika.

Oto zbliżenie jego gałązki.

Poprzez te białe paski można by ten gatunek pomylić z jodłą.

Na zapleczu biblioteki ustawiono głaz upamiętniający zagładę jaworznickich żydów. Tablicę przymocowano do kawałka serpentynitu z nefrytem wydobywanego w okolicy Jordanów - Nasławice na Dolnym Śląsku. Moim zdaniem miejscowy dolomit byłby bardziej na miejscu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji