bio-forum.pl

Kolonia "kutasików"

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Kolonia "kutasików"
16.wrz.03 08:20
"piasia" (b/log.)

Witajcie!

W moim własnym sadzie, na stercie wysypanych kilka lat temu trocin znalazłam coś, co nazwałam kolonią kutasików, bo tak własnie te grzybki wyglądają. Forma młoda to skórzaste białe jaja o średnicy ok 1, 5 cm, zebrane w kupki po kilkanaście sztuk. Forma dorosła to "kutasik" o różowym, gąbczastym trzonku i purpurowej główce, początkowo okrytej ciemnoszarą czapeczką. W miarę dojrzewania grzybka czapeczka ciemnieje, a potem się rozpada, a kutasik więdnie, wdzięcznie opadając na podłoże. Wysokość grzybka - ok. 5 cm.

Ludzie kochani, stałam nad tym cudem natury i oderwać się nie mogłam. Domyślam się, że to jakiś sromotniczek - muchy chodziły po nim całymi stadami, chociaż nie było go jakoś nadzwyczajnie czuć - śmierdział dopiero jak zaczynał więdnąć, a i to niezbyt mocno.

Co to było?

2. Kolonia "kutasików"
16.wrz.03 12:07
Krzysztof Charęziński (Waldi121) ("Waldi121")

Sromotnik bezwstydny ( Phallus impudicus) jadalne są owocniki młode w kształcie jaja.

3. Kolonia "kutasików"
16.wrz.03 12:09
Krzysztof Charęziński (Waldi121) ("Waldi121")

Może to być też mądziak psi.

od maj.2003

4. Kolonia "kutasików"
16.wrz.03 12:39
Anna Kujawa "AniaK"

Wyglada na to, że masz w sadzie któregoś z mądziaków - psiego lub raczej tego rzadszego - malinowego. Zabarwienie, które opisujesz oraz wymiary zarówno "jaja", jak i rozwiniętego owocnika wskazywałyby na malinowego, a słaby zapach na psiego. U mądziaka psiego "jajo" jest z reguły większe (ok. 2, 5cm), owocnik rozwinięty też masywniejszy (ok. 10 cm ale tez bywają okazalsze) i raczej bladopomarańczowy z intensywniej (bardziej czerwono) zabarwioną szczytową częścią (poniżej tej "czapeczki"). I słabo pachnie. Natomiast mądziak malinowy jest wyraźnie bardziej czerwony, mniejszy. Dojrzały mocno "pachnie". Oba gatunki są chronione.

od maj.2002

5. Kolonia "kutasików"

Zobacz tutaj:

grzybypolskie.republika.pl

czy tak wygladaly?

Pozdrawiam,

Olaras

6. Kolonia "kutasików"
17.wrz.03 08:44
"piasia" (b/log.)

Dokładnie tak!

Czyli mądziak malinowy. Dziwna nazwa i zupełnie nieadekwatna. Ja bym go nazwała "sromotnik kutaśny";)

pzdr

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji