bio-forum.pl

Czarka szkarłatna na nizinach!! Śnią mi się już długo, a teraz REAL!

bez logowania - można przeglądać
Sarcoscypha

od mar.2006

1. Czarka szkarłatna na nizinach!! Śnią mi się już długo, a teraz REAL!

WRESZCIE są!!!!!! Moje CZARKI:-)) Tak długo o nich marzyłem, z teraz je mam:-) HURAAAAA!

Tu rosły.

na patyku zagrzebanyn do 1/2 w ziemi

Jak pięknie "świeciły":-)

1 grzybuś i w odległości 2 m od niego 2 następne.

I miały nawet swojego STRAŻNIKA!!!!!!:-)

W promieniu lokalizacji stanowiska lasek świerkowo-brzozowy + 1 sosna. Nic innego nie było na przestrzeni kilkudziesięciu metrów!!!!! Skraj lasu i pola uprawnego. Duże zaciemnienie, potęzna ilość liści z brzozy, aż dziw, że moje stare oczy dojrzały te czarki:-))

Druga i trzecia CZARKA rosła też na "kijku" całkowicie zagrzebanym w baaaaaaaardzo próchniczej ziemi.

JESTEM NAJSZCZĘŚLIWSZY na ŚWIECIE, nawet jak Ania powie, że to czarka austriacka, w co wątpię:-)

(wiadomość edytowana przez grzegorzww 22. kwietnia. 2006)

od maj.2003

2. Czarka szkarłatna na nizinach!! Śnią mi się już długo, a teraz REAL!
22.kwi.06 22:48
Anna Kujawa "AniaK"

Ania bez eksykatu powie tylko, że NAJPRAWDOPODOBNIEJ austriacka:-) I powie jeszcze, że trzeba by sprawdzić. I, że warto zgłosić do "kącika".

I doda, że gratuluje urealnienia snów:-))))

od mar.2006

3. Czarka szkarłatna na nizinach!! Śnią mi się już długo, a teraz REAL!

Za SZKARŁATNĄ przemawia: -

a) u podstawy z białą grzybnią!!!!

b) nie zlokalizowano w górach, a na POMORZU

c) brak w okolicy liściastych: olszy, wierzby,

klonu, robinii... itd

d) moje WIELKIE przeczucie:-)))

Ale chętnie poddam ją "operacji" dla dobra nauki, mogę zapakować jej grzebień do pięknych PROSTYCH włosków na miseczce,... buźki i w podróż:-), jeśli Ty Aniu oczywiście dałabyś jej lokum na kilka dni w swojej "KLINICE PRZEMIENIENIA":-)

od maj.2003

4. Czarka szkarłatna na nizinach!! Śnią mi się już długo, a teraz REAL!
23.kwi.06 11:53
Anna Kujawa "AniaK"

Jeśli przemówią za nią też zarodniki przestanę siać defetyzm:-) Bo wiesz - w mykologii przeczucie nawet wielkie jest jak najbardziej potrzebne, ale... co szkiełko i oko, to jednak szkiełko i oko:-)))

Może brzoza z liściastych jest wystarczająca? Austiacka była na brzozie znaleziona. Szkarłatna nie.... A Pomorze... Dwa lata temu miałam austriacką za Wisłą - w Kwidzynie, Marcin Wilga ma austriackie w okolicach Gdańska... Nie da rady - mikroskop:-) A Grażyna Domian zgłasza austriackie z okolic Szczecina...

Owocniki na zdjęciu są młode - warto by było dać im dojrzeć. Oczywiście - chętnie obejrzę:-) Nawet bardzo chętnie.

od mar.2006

5. Czarka szkarłatna na nizinach!! Śnią mi się już długo, a teraz REAL!

Niech więc dojrzewają, mam namiar na GPS', więc dotrę do nich nawet w nocy:-)

Dzięki Aniu.

od sie.2002

6. Czarka szkarłatna na nizinach!! Śnią mi się już długo, a teraz REAL!
28.kwi.06 08:20
"pimpek"

Ale fajnie, że się tak Czarki pokazują :) Czekam aż urosną i co powie Ania!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji