bio-forum.pl

2010-01-12 Chrzanów, pierwszy atak zimy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-01-12 Chrzanów, pierwszy atak zimy
2.mar.10 13:25
Piotr Grzegorzek

Zima, jaka była każdy popamięta na długo. Zanim jednak nam dopiekła, a właściwie domroziła, pierwsze jej ataki wyglądały całkiem sympatycznie. Tak to było na początku drugiej dekady stycznia.

Oto już nie taka kulista robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia opodal mojego miejsca pracy.

Pogięło nawet delikatną zazwyczaj śnieguliczkę - Symphoricarpos albus.

Na jej owocach zamarzły krople wody.

Kompletnie powaliło krzewiaste cisy - Taxus baccata, ale one to przeżywają co roku i się nie łamią.

Tym nie mniej zawiązane w ubiegłym roku kwiaty męskie czekają na swój czas.

A oto kolejna delikatna istota. Również śnieguliczka.

Niesamowicie w tej scenerii wyglądają drzewa, które z jakiś powodów zapominają zrzucać liście na zimę. Tak wyglądał jeden z grabów - Carpinus betulus.

I kolejna porcja krzewów liściastych. Te to prawdopodobnie krzewuszki lub żylistki.

A oto samotny, młody, a właściwie w średnim wieku, świerk kłujący - Picea pungenss.

W sąsiedztwie kolejnego przywalonego śniegiem cisa szukał schronienia kos. Biedaczyna. Tym nie mniej mógł liczyć przynajmniej na zaciszny kącik, bo w tych okolicznościach powstają naturalne szałasy.

Kolejnego cisa pogięło na maksa, ale i jemu przytrafia się to co roku.

Bliżej muzeum, na skwerku rosną dwie stosunkowo młode jedlice.

Drzewa już mają szyszki, ale te które teraz pokazuję sfotografowałem z drzew otaczających plac zabaw od strony ulicy Oświęcimskiej. W Chrzanowie posadzono sporo egzemplarzy tego gatunku, ale daleko mu jeszcze do miasteczka Twin Peaks.

A na zakończenie kolejny obrazek z cyklu "Kilkaset widoków Lamusa", czyli głównego gmachu Muzeum w Chrzanowie.

od sty.2007

2. 2010-01-12 Chrzanów, pierwszy atak zimy

Pamiątkowe fotki z zimy hołubić trzeba, bo nie wiadomo, kiedy znów taka piękna zima nastanie:-)

A kosy w parku dokarmiane były, a?

od sty.2007

3. 2010-01-12 Chrzanów, pierwszy atak zimy

A bo i po co? - przecież mają tyle owoców rokitnika zwyczajnego ( wyżej na zdjęciu).

od cze.2010

4. 2010-01-12 Chrzanów, pierwszy atak zimy
3.mar.10 19:27
Piotr Grzegorzek

Akurat w tym wątku nie ma zdjęcia rokitnika. Ale fakt, jedzenia w parku nie brakuje. Ponadto niemalże w każdym domu obok są karmniki.

od sty.2007

5. 2010-01-12 Chrzanów, pierwszy atak zimy

Do złudzenia podobna do rokitnika zwyczajnego, który rośnie koło mojej ścieżki prowadzącej do pracy - dziś ma tylko dojrzałe owoce.

Ja teraz nie dokarmiam ptaków, ponieważ sąsiedzi z bloku tego nie lubią - łupiny z owocków słonecznika im się nie podobały.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji