bio-forum.pl

Książka o paprotnikach?

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

1. Książka o paprotnikach?
28.lut.10 22:01
Zenon Kozendra "rabbit"

Mam do Was pytanie w sprawie książki H. Wójcik "Porosty, mszaki, paprotniki" wyd. Multico z serii "Flora Polski". Mam pierwsze wydanie tej książki i dziwi mnie, a także nie potrafię znaleźć przyczyny, brak niektórych paproci np. asplenium adiantum-nigrum, cryptogrammy crispy czy woodsi alpiny i paru innych. Są to co prawda rzadkie paprocie ale nie aż tak jak, niewystępująca już na naturalnych stanowiskach, Dryopteris villari czy ceterach officinarum więc w książce która wydawana jest w serii flora Polski powinny być odnotowane. Nie rozumiem powodów tych braków.

Z książkami o paprociach nie jest u nas chyba zbyt dobrze. Najlepsza, moim zdaniem, książka Wandy Karpowicz "Paprocie" PWN 1969 ma już trochę lat i jest trudno dostępna.

A może Wy moglibyście polecić mi coś sensownego?

od cze.2009

2. Książka o paprotnikach?

Zapewne brak gatunków paprotników w książce H. Wójcik "Porosty, mszaki, paprotniki" jest złożoność tematu do tych trzech grup organizmów, napewno więcej gatunków brakuje w mszakach i porostach. Książka Wandy Karpowicz "Paprocie" PWN 1969 jest przestarzała. Od tego czasu przybyło wiele gatunków i zmieniły się nazwy gatunkowe. Tak naprawde do tej pory nie powstała żadna książka o paprotnikach, która uwzględniała wszystkie gatunki krajowe. Jest jeszcze klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej Rutkowskiego, który wymienia wszystkie gatunki, ale ograniczone do polskiego niżu, bez rysunków i fotografii. Można powiedzieć że najlepsze do tej pory źródło o krajowych paprotnikach to internetowy atlas roślin, który wymienia wszystkie gatunki krajowe z licznymi fotografiami które systematycznie są uzupełniane, ale też bez niektórych wiadomości.

3. Książka o paprotnikach?

To być może tłumaczy autorkę, choć, moim zdaniem nie do końca. Paproci nie mamy w Polsce aż tak dużo by nie wymienić w książce, która aspiruje do quasi botanicznej, dość charakterystycznych gatunków. Są one przecież wymienione w innych publikacjach, jak chociażby w książce E. Zenkteler "Paprocie" a to książka przecież o innym charakterze, dla tych co chcą paprocie uprawiać w swoim domu czy ogrodzie (tu książka s. Olsen "Encyclopedia of garden ferns" jest bezkonkurencyjna).

Internetowy atlas roślin, który bardzo lubię, jest niewątpliwię obecnie najlepszym źródłem informacji o florze Polski, opatrzonym w ładne i aktualne zdjęcia, ale posiada jednak ograniczenia typowe dla tego medium. Nic nie zastąpi książki, którą można kartkować, włożyć do plecaka i przeglądać w trakcie łażenia po lesie.

Słyszałem, że Pan Z. Siwicki, który posiada obecnie, chyba najbogatszą w Polsce kolekcje paproci, zamierza wydać o nich książkę.

Pozostaje poczekać aż może któryś z uczestników tego forum ( tu patrze z uśmiechem w Pana kierunku) zdecyduje się na przygotowanie publikacji.

od cze.2009

4. Książka o paprotnikach?

Akurat w paprotnikach należe do największych znawców i myśle żeby za jakiś czas wydać taką książkę, która by opisywała wszystkie gatunki krajowe. Obecnie jestem jednak zajęty innymi publikacjami.

od cze.2009

5. Książka o paprotnikach?

Publikacje naukowe mam już za sobą, więc zdecydowałem się zacząć prace nad książką "Paprotniki Polski" która by opisywała wszystkie gatunki krajowe z aktualnymi danymi.

od cze.2010

6. Książka o paprotnikach?
12.mar.10 14:50
Piotr Grzegorzek

Jak by co proponuję sięgnąć do zielnika Muzeum w Chrzanowie, ale będzie to wymagalo osbistego stawienia się, po uprzednim umówieniu się ze mną. W świetle tego co teraz się dzieje rewizja będzie konieczna.

od cze.2009

7. Książka o paprotnikach?

Panie Piotrze chodzi Panu o rewizje waszego zielnika paprotników? Prawdopodobnie na wiosnę, wybiorę się do Chrzanowa gdyż w tych okolicach mam zamiar robić zdjęcia do mojej książki. Tak to prawda polska pteridologia idzie na przód i wyróżnia się kolejne nowe gatunki jak: Dryopteris borreri i D. cambrensis.

od cze.2009

8. Książka o paprotnikach?

W internecie na stronie kp.org.pl jest już zapowiedź mojej książki "Paprotniki Polski" w Wydawnictwie Kubajak w serii - Atlas i klucz, którą mam zamiar wydać lada chwila.

9. Książka o paprotnikach?

Świetna wiadomość, gratuluje!

Mam nadzieje, że "lada chwila" będzie rzeczywiście krótka i będziemy mogli korzystać z tej książki już tego lata. Od czasu książki Wandy Karpowicz "Paprocie" PWN 1969 nie ukazała się żadna dobra monografia poświęcona paprotnikom. O książce H. Wójcik "Porosty, mszaki, paprotniki" już się wypowiadałem, zawiera ona w części paprotniki niezrozumiałe, moim zdaniem, luki.

od cze.2009

10. Książka o paprotnikach?

Jest inaczej niż początkowo planowano. Termin wydania książki wydłużył się dość znacznie, gdyż wymagała ona jeszcze wiele dopracowań. Ostatnio prace praktycznie dobiegły do końca. Dam znać jak się ona ukaże.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji