bio-forum.pl

2010-02-10 Kilka chwil w Jaworznie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-02-10 Kilka chwil w Jaworznie
25.lut.10 22:34
Piotr Grzegorzek

Tego dnia wpadłem na chwilę do Jaworzna. Bardzo spieszyło mi się do pracy, tym nie mniej zdążyłem zrobić kilka migawek pomiędzy rynkiem a Urzędem Miejskim. Na początek młody świerk kłujący - Picea pungens okrutnie doświadczany przez ochojnika świerkowego zielonego.

Na skraju parku, w szpalerze drzew rośnie klon - Acer ginnala. Śledzę jego rozwój od połowy lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku.

Pierwsze lepkie pączki kasztanowców - Aesculus hippocastanum stwierdziłem 6 lutego. Te w tej okolicy także były lepkie, co według pewnych danych jest jednym z symptomów zbliżającej się wiosny.

W parku dominują drzewa o ciemnej korze, dlatego teraz bardzo rzuca się w oczy ta brzoza z ciekawymi półkulistymi czeczotami.

A za tym brzozami o ciekawej fakturze kory znajduje się Urząd Miejski.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji