bio-forum.pl

Exidia (?) z olszy szarej.

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Exidia (?) z olszy szarej.
24.lut.10 21:07
Jacek Soboń

23. 02. 2010 Pogórze Kaczawskie, na zamierającej olszy szarej.

Exidia? ale ktora?

od wrz.2006

2. Exidia (?) z olszy szarej.

od gru.2003

3. Exidia (?) z olszy szarej.

Te blaszkowce wyglądają ciekawie... zimówki czy może ciżmówki? Nie widzę trzonków.

od gru.2007

4. Exidia (?) z olszy szarej.
25.lut.10 07:01
Jacek Soboń

Dziękuję :))

Trzonki były: ( założyłem, że to Pleurotus ostreatus i zbytnio się nim nie interesowałem. Występował licznie na dwóch drzewach. Kapelusze dorastały do ponad 10 cm.

od lip.2005

5. Exidia (?) z olszy szarej.
25.lut.10 07:56
Grażyna Domian

A ja myślę, że to łycznik ochrowy (Panellus stipticus) - na pierwszym zdjęciu widoczny jest charakterystyczny gruby trzon.

Z kolei w odniesieniu do głównego bohatera wątku - bardziej pasuje mi kisielnica trzoneczkowa (Exidia truncata). Wskazywałby na to ostry brzeg owocników i te punkciki na powierzchni... ale może jednak się mylę bo zywiciel nie bardzo typowy?

od gru.2003

6. Exidia (?) z olszy szarej.

A mi się wydaje, że to łycznik późny, który po przemrożeniu nabiera właśnie takiego koloru (bynajmniej w Lasach Oliwskich)

od lip.2005

7. Exidia (?) z olszy szarej.
25.lut.10 19:56
Grażyna Domian

Ależ tak Mirku - masz rację. To może być zmęczony zimową aurą łycznik późny.

od gru.2007

8. Exidia (?) z olszy szarej.
25.lut.10 20:35
Jacek Soboń

Jutro może tam dotrę to zobaczymy :))

pozdrawiam :)

od wrz.2006

9. Exidia (?) z olszy szarej.

Co do głównego bohatera to jednak ja się upieram za Exidia plana. Ostry brzeg o którym mówi Grażyna, wynika raczej z powodu rozerwania owocnika przez mróz lub inne czynniki, jak się dobrzej przyjrzeć to na zdjęciach widać iż grzyby są jakby rozdziawione:

takie luźno rozsiane punkciki na powierzchni posiada właśnie E. plana (zdjęcie moje):

dodatkowo żywiciel również jest typowy dla E. plana, która rośnie na bardzo wielu gatunkach drzew i krzewów liściastych a E. truncata przede wszystkim (chociaż nie tylko) na dębie

no i jeszcze to iż E. truncata posiada boczną/dolną stronę płonną pokrytą ziarnistościa lub nawet prawie kłaczkowata a tutaj jest wszędzie gładka

jeśli ktoś się nie zgadza to chętnie usłyszę opinię :)

od maj.2002

10. Exidia (?) z olszy szarej.

od gru.2007

11. Exidia (?) z olszy szarej.
26.lut.10 15:30
Jacek Soboń

Dotarłem.

Zdjęcia z dzisiaj:

od gru.2003

12. Exidia (?) z olszy szarej.

Zmaltretowane, zmęczone życiem łyczniki późne m. z.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji