bio-forum.pl

Z pomarańczowym sokiem

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Z pomarańczowym sokiem
16.lut.10 18:37
Jacek Soboń

31 maj, Pogórze Kaczawskie, dzikie wyrobisko piasku

??

od cze.2010

2. Z pomarańczowym sokiem
16.lut.10 21:45
Piotr Grzegorzek

Wiele cech wskazuje na gatunek z rodzaju Hypochaeris, prosienicznik. Tylko to pomarańczowe mleczko jest dziwne. Wszystkie znane mi Asteraceae z mleczkiem nie mają go w takim kolorze.

od cze.2010

3. Z pomarańczowym sokiem
16.lut.10 21:50
Piotr Grzegorzek

Druga możliwość gatunek z rodzaju pepawa - Crepis. Ale kolor mleczka też nie pasuje.

od cze.2008

4. Z pomarańczowym sokiem

mleczko robi się pomarańczowe po pewnym czasie po wypłynięciu (w przypadku niektórych Lactuca) no chyba że od razu był pomarańczowy, wtedy to zonk

od cze.2010

5. Z pomarańczowym sokiem
16.lut.10 23:38
Piotr Grzegorzek

Proponuję w takim razie sprawdzić Lactuca tatarica.

od gru.2007

6. Z pomarańczowym sokiem
17.lut.10 19:08
Jacek Soboń

Dziękuję.

Zrobienie wszystkich zdjęć trwało mniej niż dwie minuty.

Lactuca tatarica ma liście na pędzie, już ją spotkałem i wyglądała inaczej (moje zdjęcia sałaty tatarskiej u Marka w Atlasie): ((

od cze.2010

7. Z pomarańczowym sokiem
18.lut.10 23:00
Piotr Grzegorzek
250px-Chondrilla_juncea_Sturm42

Zastanawiam się nad chłodkiem - Chondrilla juncea. Ten tutaj wygląda podobnie -

od lut.2007

8. Z pomarańczowym sokiem
19.lut.10 09:16
Piotr Kobierski

Chondrilla juncea odpada ma biały sok. Nic tu do niej nie pasuje.

atlas-roslin.pl

od cze.2010

9. Z pomarańczowym sokiem
19.lut.10 10:02
Piotr Grzegorzek

Kolejny rozpaczliwy strzał. Może to jakaś zdegenerowana lub bardzo młoda Crepis biennis. Liście mniej więcej podobne tylko sok podejrzany, jako i owłosione łuski okrywy. Jak tak patrzę na górne zdjęcie to widać, że na szczycie jest zawiązanych kilka jeszcze nie otwierających się koszyczków.

od sie.2009

10. Z pomarańczowym sokiem

Co do pępawy dwuletniej to miałabym duże wątpliwości ze względu na kształt liści, nawet małe rośliny takiego kształtu nie mają. A może to coś mieszańcopodobnego? :)

od gru.2006

11. Z pomarańczowym sokiem
19.lut.10 20:41
Jaroslaw Makowski "maj"

Z żółtym mleczkiem znalzłem tylko dwa z Crepis (Crepis vesicaria ssp. haenseleri (=taraxacifolia mleczko żółte o zapachu migdałowym) i C. foetida mleczko żółte-cuchnące o zapachu karboleum-podobnym). C. foetidus przed kwitnięciem ma główki zwisające, więc by odpadł. Pierwszy za bardzo mi nie pasuje. Może jakiś mieszaniec, albo jeszcze coś innego.

od gru.2007

12. Z pomarańczowym sokiem
21.lut.10 10:29
Jacek Soboń

Dziękuję za typowanie gatunku. Znalazłem jeszcze takie zdjęcia zrobione kilka lat wstecz niedaleko stanowiska rośliny z pomarańczowym sokiem. Niestety nie potrafię nic więcej napisać poza tym co widać na zdjęciach. Zdjęcia z 16 czerwca 2005.

Wygląda na tą sama roślinę?

Roślina na ostatnich zdjęciach to Leontodon, chyba Leontodon autumnalis?

od gru.2007

13. Z pomarańczowym sokiem
21.lut.10 10:39
Jacek Soboń

Dla porównania jeszcze pąki obu roślin. Po lewej z wieloma pakami roślina z pomarańczowym sokiem.

od cze.2008

14. Z pomarańczowym sokiem

Crepis taraxacifolia ma koszyczki lekko owłosione i inne liście. Patrząc na szczeciniaste owłosienie na nerwach liściowych to takowe ma C. nicaeensis, z tym że ona też ma owłosione koszyczki. Chyba rzeczywiście coś mieszanego będzie

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji