bio-forum.pl

Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
Było: Durella(?) i Bisporella(?) - kolekcja z bukowej gałęzi.

bez logowania - można przeglądać
Durella

od lip.2005

1. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
7.lut.10 19:55
Grażyna Domian

Miałam poważny dylemat czy te kolejne podejrzane Durella podczepić pod wcześniejszy wątek z Durella czy założyć nowy. W końcu pomyślałam, że robię tu za duży bałagan i wybrałam trzecie wyjście - postanowiłam otworzyć nowy watek zawierający osobną kolekcję składającą się z dwóch odrębnych gatunków;)

Durella i Bisporella_siedlisko

Owa kolekcja - znaleziona wczoraj po przeciwnej stronie wspominanego już wcześniej źródliska, pochodzi z obumarłej, bukowej gałęzi zwieszającej się z drzewa.

Durella i B_2
Durella i B_3
Durella i B_4

1. Domniemana Durella:

c. d. n...

od maj.2006

2. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec

Ładne:-) Porosty?

od lip.2005

3. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
7.lut.10 20:07
Grażyna Domian

Eeee - ja stawiam na grzyby;)

D i Bisporella
D i Bisporella3
D i Bisporella4
D i Bisporella5
D i Bisporella6

A oto drugi z grzybków znalezionych na tej samej gałęzi - myślę, że to Bisporella citrina:

od sie.2002

4. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
7.lut.10 20:11
"pimpek"

Daj zdjęcie nieco z oddalenia, całej gałęzi. Będzie widać, czy rosną np. tylko obok siebie przy jednej kolonii glonów?

Pewnie porosty - Durella raczej nie powodowałaby takiego zaczernienia pomiędzy zielonymi glonami. Albo poszukaj takich bardzo mocno najdojrzalszych i je namocz - porost Buelia powinien spęcznieć prawie jak kula :)

Zresztą bez mirkoskopu nie rozgryziemy, IDENTYCZNIE wyglądają grzybki z rodzaju Pragmopora czy Patinellaria.

od sie.2002

5. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
7.lut.10 20:12
"pimpek"

Ta Bisporella też rosła tak wysoko? Ale fajnie :)

od lip.2005

6. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
7.lut.10 20:23
Grażyna Domian

Tak - ta gałąź oderwała się gdzieś z korony buka ale nie doleciała do ziemi tylko zawisła na innych gałęziach. Przechodziłam pod nią i mnie zaczepiła więc pomyślałam sobie, że ona chce być dokładniej obejrzana;)

od lip.2005

7. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
7.lut.10 22:10
Grażyna Domian
durella

Oto zdjęcie "nieco z oddalenia":

durella5
durella6
Durella7

A to owocniki - jak mi się wydaje najbardziej dojrzałe:

od sie.2002

8. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
7.lut.10 22:27
"pimpek"

Poddaję się. Mikroskop.

od sie.2002

9. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
12.lut.10 16:27
"pimpek"

Jest to ładna Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) zaś Bisporella jeszcze nie ruszałem na razie.

od maj.2006

10. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec

Hm... dziwne, a przysiągł bym że to przynajmniej ten sam rodzaj porostu co w wątku:

[bf#315991]

od sie.2002

11. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
12.lut.10 16:54
"pimpek"

I to własnie mi w tym sie podoba :)

od lip.2005

12. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
12.lut.10 21:14
Grażyna Domian

A tego jeszcze u nas nie było :) Wielkie dzięki! :))

od sie.2002

13. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
14.lut.10 12:10
"pimpek"

Bisporella doszła do mnie troszkę już zmarnowana, zaczynała się pokrywać białą pajęczynką strzępek kiełkujących z hymenium. Zerknąłem szybko, że nie ma amyloidalnych części (czyli nie B. subpallida) oraz, że nie ma stadium konidialnego z rodzaju Bispora (czyli nie B. pallescens) i wnioskując, że zwykła B. citrina - zostawiłem na potem. Ponieważ wszystko inne było ciekawsze - zmarnowała się jeszcze bardziej i postanowiłem jej nie mikroskopować i zasuszyłem.

Dzisiaj zacząłęm pisać w tym wątku posta rozpoczynając go od "Bisporella nie mikroskopowałem, może kiedyś z suszka" i uzmysłowiłem sobie, że moje "kiedyś" oznacza zazwyczaj "nigdy" i wrzuciłem ją jeszcze raz pod mikroskop, żeby dla formalności pomierzyć zarodniki i odfajkować, że jest to B. citrina.

Tymczasem tak się nie da:-) Gdybym ją zasuszył od razu - pewnie bym ją tak oznaczył, ale w takim stadium zarodniki zaczęły już kiełkować a na dodatek wytwarzać zarodniki wtórne. Kuliste lub prawie-kuliste zarodniki wtórne u Bisporella oznaczają, że mamy do czynienia z Bisporella gemmispora ss. Matotec (lub inaczej Bisporella citrina var. gemmispora). Jest to taka cecha jak różnice pomiędzy dwoma Ascocoryne lub dwoma Sarcoscypha.

Bardzo się cieszę z tej kolekcji i jak widać nic nie dzieje się bez przyczyny - gdybym nie zostawił owocników "na później" to by zarodniki nie wyprodukowały zarodników wtórnych. Teraz ciekawe, ile-dziesiąt (set?) kolekcji oznaczanych od ręki jako B. citrina w Polsce było w rzeczywistości B. gemmispora? Hehehehe.

Jest to więc Bisporella gemmispora ss. Matotec

Obok, poza tą w/w Durella connivens znajdują się jeszcze:

- Orbilia vinosa (Alb. & Schwein.) P. Karst. (1871)

- Orbilia euonymi Velen. (1934)

- jeden sterylny owocnik Microsphaera sp.

- całe kolonie jakiegoś Hyphomycet-a, może Veronaea - będę oznaczał

Dodatkowo jest tam bardzo ciekawa Trichonectria, która na pierwszy rzut oka wydawała się być T. hirta, ale nie!. Zarodniki mają <= 7 przegród, niskie LC oraz są mniejsze. W/g klucza nie można jej oznaczyć. Bardzo się z niej też cieszę, mimo, że jest tylko 5 owocników.

od lip.2005

14. Durella connivens (Fr.) Rehm (1881) oraz Bisporella gemmispora ss. Matotec
14.lut.10 12:34
Grażyna Domian

No właśnie tak sądziłam, że na tej gałęzi, która kazała się zabrać z lasu coś jeszcze wypatrzysz :) Bardzo Dziękuję :))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji