bio-forum.pl

Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #10↓10

od kwi.2004

1. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny
1
2
3
4
5
6

Cortinarius sp. znaleziony 29 sierpnia ubiegłego roku. Rósł w towarzystwie sosny, dębu i kruszyny. Gleba piaszczysta, zapewne kwaśna. Zarodniki brodawkowate, wielkości od 6, 5 do 7, 5 x od 4, 5 do 5, 5 µm.

Kto spotkał, kto zna?.

Z góry dziękuję za wypowiedzi.

od kwi.2004

2. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

od lip.2004

3. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

Z tego co doczytałem (?) to dobrą cechą jest zapach mushroomhobby.com

Z tlanslatora "... Jednak najbardziej charakterystyczne dla rozróżnienia, które mogą generować rozmowy wokół id tabeli jest jego zapach - nie bardzo silny, ale osobliwe i trudne do opisania. W swoich notatkach mam pisemne referencje od węglowodorów aromatycznych, do Inocybe-like, do ścieków, bardzo nieprzyjemny wieku...."

Natomiast na tej stronie nic o tym zapachu nie wyczytałem? fs.fed.us

Zarodniki w dolnych granicach, ale pasują, parę innych cech też.

Ja byłbym za, ale fachowca chyba trzeba

od kwi.2004

4. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

Tylko że C. valgus rośnie w lasach świerkowych...

od kwi.2004

5. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

Tomek racja, ale we francuskim opisie stoi też napisane: "Feuillus (bouleaux, hetres)". tłum: - Liściaste (brzoza, buk). Brzozy rosą ze 4 m dalej. Biorąc pod uwagę, że to gatunek mikoryzowy biorę pod uwagę wszystkie za i przeciw.

Rozważam jeszcze Cortinarius ochrophyllus - zasłonaka łuseczkowatego, ale tutaj nie mam literatury.

(wypowiedź edytowana przez vito_miks 31. stycznia. 2010)

od lip.2004

6. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

od lip.2004

7. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

O widzę, że Marek ma te same liściaste?

od kwi.2004

8. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

Tomasz. Bogdan. Dodam, że intuicyjnie skłaniam się właśnie ku C. valgus, ale pokora jednak nie pozwala mi być do końca przekonanym.

od kwi.2004

9. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

Obecność brzóz zmienia postać rzeczy. Mógł by to być C. raphanoides, który jest bardzo bliski C. valgus

od kwi.2004

10. Cortinarius sp. spod sosny, dębu i kruszyny

Tomasz. Cortinarius raphanoides, to teraz synonim Cortinarius betuletorum M. M. Moser ex M. M. Moser 1967 – zasłonaka brzozowego.

Brałem pod uwagę ten gatunek, ale go odrzuciłem. Zbyt wiele mi się tutaj nie zgadza cech.

Po przeanalizowaniu dostępnych materiałów o Cortinarius ochrophyllus też ten gatunek eliminuję.

Pozostaję więc przy Cortinarius valgus - zasłonaku krzywonogim, choć jak już wspomniałem mojej pewności ujmuje pokora. Dzięki serdeczne Tobie i Bogdanowi za pochylenie się nad wątkiem.:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji