Czy aby na pewno miseczki, bo moim zdaniem to coś z szeroko pojętej grupy Sphaeropsidales lub Sphaeriales. Te owocniki przypominają mi zapadnięte pyknidia. Szczególnie dobrze to widać na ostatnim zdjęciu w lewym górnym rogu. Oczywiście tak czy owak mikroskop, bo możliwości jest bardzo, ale to bardzo wiele.
Tak Piotrze, młode i niedojrzałe apotecja workowców mają bardzo często mocno uwydatniony margines i całkowicie nierozwinięte hymenium. Wyglądają wówczas właśnie jak zapadnięte pyknidia. Jest to w miarę dobra cecha do rozpoznawania niemowlaków i selekcji, które apotecja badać.
12
Oto moje przykładowe (dojrzałe) Durella convivens:
3
i przykładowa niedojrzałaOrbilia aprilis gdzie widać cechę, o której piszemy:
Nie, Durella nie jest lichenizująca. Ale np. D. suecica znajduję bardzo często na galaretkowych glonach i mam przeczucie, że na naszych oczach tworzy się porost i do takiegoż wyewoluuje za tysiące lat:-)
Przesyłka doszła. Jest to Durella, ale ani convivens, ani commutata;-) Ale fajnie. Oczywiście tak samo jak w przypadku pozostałych grzybków z tej przesyłki - jak pomikroskopuję to napiszę.
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji