bio-forum.pl

Błyskoporkowy dylemat

bez logowania - można przeglądać
GRej157181

od lip.2005

1. Błyskoporkowy dylemat
3.sty.10 23:25
Grażyna Domian
blyskoporek na Db
blyskoporek na Db2
blyskoporek na Db3
blyskoporek na Db4
blyskoporek na Db5

Bardzo lubię błyskoporki pomimo, iż na ogół sprawiają wiele kłopotów przy oznaczeniu. Te niżej prezentowane znalazłam dziś w Puszczy Bukowej, w drzewostanie sosnowo-dębowym, na dębowym wywrocie. Rosły gromadnie na dolnej powierzchni tej kłody. Największe osiągały około 12 cm:

blyskoporek na Db x20
blyskoporek na Db x20_2

powierzchnia kapelusza w 20-krotnym powiększeniu:

blyskoporek na Db7
blyskoporek na Db_pory

Hymenofor:

Przeanalizowałam wszystkie występujące w kraju błyskoporki i po wstępnej selekcji w oparciu o kryterium żywiciela oraz pokroju, pozostały mi jeszcze cztery do wyboru:

1) Błyskoporek skórzasty (Inonotus cuticularis)

2) Błyskoporek płaczący (Inonotus dryadeus)

3) Błyskoporek promienisty (Inonotus radiatus)

4) Błyskoporek cynamonowy (Inonotus rheades)

No i na tym utknęłam, chociaż najbardziej prawdopodobny wydaje mi się błyskoporek cynamonowy;)

od kwi.2004

2. Błyskoporkowy dylemat

Grażyna. I pozostań przy swoim typowaniu. Choć Inonotus rheades - błyskoporek cynamonowy preferuje topole, a i dębem również nie gardzi.:-)

(wypowiedź edytowana przez vito_miks 04. stycznia. 2010)

od lip.2005

3. Błyskoporkowy dylemat
4.sty.10 21:42
Grażyna Domian

Dziękuję Marku :) To nowy dla mnie gatunek i nowy (już 9-ty) gatunek błyskoporka dla Puszczy Bukowej :) Według Checklist (Wojewoda 2003) błyskoporek cynamonowy był dotychczas stwierdzony na olszy, brzozie, buku, topoli i właśnie dębie, zaledwie na 6 stanowiskach w Polsce... fajnie, że udało się go również znaleźć w Puszczy :) Muszę pilnie porozmawiać z miejscowym leśniczym, żeby oszczędził to drzewo podczas zabiegów "pielęgnacyjnych" prowadzonych akurat w tym oddziale.

(wypowiedź edytowana przez Grazyna_Domian 04. stycznia. 2010)

od lip.2005

4. Błyskoporkowy dylemat
6.sty.10 19:32
Grażyna Domian
błyskoporek_ochrona

Dopiero dziś po południu mogłam zająć się tym stanowiskiem. W drodze do domu zajechałam do leśniczówki, potem krótkie wyjście z miejscowym Leśniczym do lasu i... błyskoporek jest bezpieczny :)

Wspominam o tym celowo bo bardzo często spotykam się ze skrajnie negatywną oceną leśników (nawet tu na forum toczyły się swego czasu ostre dyskusje), tymczasem leśnicy to też ludzie - jedni lepsi inni gorsi. Chcę powiedzieć, że i wśród tej grupy zawodowej - wbrew powszechnej opinii, znajdują się miłośnicy przyrody, a przynajmniej ludzie rozumiejący potrzebę jej ochrony.

Ochrona nie musi polegać wyłącznie na ustanawianiu rezerwatów przyrody czy innych form ochrony przewidzianych w ustawie o ochronie przyrody. Czasem wystarczy drobny zabieg czy rezygnacja z dokładnego sprzątania... Tak jest w tym przypadku - drzewo zostało oznakowane i pozostanie w lesie aż do całkowitego rozpadu - błyskoporki mają więc co najmniej kilka lat na skuteczne rozsiewanie zarodników :)

Przy okazji muszę coś sprostować - popełniłam błąd w oznaczeniu gatunku drzewa... to nie jest dąb tylko topola osika (dziękuję Panu Leśniczemu za lekcję :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji