Na powierzchni cięcia odziomka bukowego wywrotu znalazłam dziś takie "coś"... Wszystkie żółte grzybki o średnicy około 1mm wyrastały z czarnych, jakby zmechaconych "dywaników" ułożonych promieniście na powierzchni cięcia. To czarne podłoże było niezmiernie kruche i podczas prób ścinania, całkiem się rozsypywało na drobniutkie włókienka
No przepiękne znalezisko!!! Rewelacja!
Jest to Bisporella subpallida, która wyrasta na "dywanikach" swojej anamorfy!! Nawet kształt anamorficznych łańcuszków widać na tych powiększeniach!
Dzięki Pimpuś :) Nie spodziewałam się, że tak łatwo pójdzie;) Te "anamorficzne łańcuszki" to są te czarne paproszki na owocnikach?
Czyli... piękne zakończenie starego i rozpoczęcie Nowego Roku;) Oby częściej było tak prosto :) - KTOŚ :) całkiem niedawno mi powiedział, że binokular to wejście w nowy świat 3D, i że znacząco rozszerza możliwości oznaczania gatunków na podstawie zdjęć. Miał rację! :) Dziękuję :))
Oczywiście zgłoszę stanowisko do GREJ-u ale proszę Pimpuś o informację - czy w związku z Twoim włączeniem się do kustoszowania w zakresie takich drobiazgów, suszka wysłać bezpośrednio do Ciebie?
Nie wiem. Raczej nie. W tym przypadku zapewne nie będzie jakiegokolwiek problemu z oznaczeniem, nie jestem tu potrzebny. Bispora antennata jako anamorfa wszystko wyjaśnia. Ja zaproponowałem swoją pomoc do kilku rodzajów, w których się swobodnie poruszam a nie dla wszystkich maleństw. Dla wszystkich pozostałych i tak zawsze służę pomocą, czy to na forum czy to wysyłkowo:-)
Prawda Ania?
Prawda:-)
Wyślij do mnie.
Grażynko, a tak z ciekawości, jaki binokular został Ci sprawiony (lub sama sobie zafundowałaś) pod choinkę?
Boguś - ten binokular został kupiony dla naszego Wydziału (w praktyce dla mnie bo nikt inny nie jest na razie zainteresowany;) przez mojego Szefa jakiś miesiąc temu a uruchomiony z możliwością rejestrowania obrazu przez dobrego kolegę :) Ponieważ to ostanie nastąpiło w świątecznym czasie, rzeczywiście mogę to uznać za prezent gwiazdkowy :) Składa się na niego:
- Mikroskop stereoskopowy OPTA-TECH; SK-322E/D (pow. 20x i 40x)
- kamerka OPTA-TECH; 1, 3 Mpx; USB
Bisporella pallescens - Piotr się chyba przejęzyczył.
Tak, dokładnie. Tutaj się tłumaczę z mojego błędu: [bf#312342]