bio-forum.pl

Piękne "grzybki"

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006

1. Piękne "grzybki"
foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6

Na zapleczu wydmy nadmorskiej na skraju lasu sosnowego razem z innymi gatunkami tworzą "łąkę porostową".

Proszę o podpowiedź cóż to za piękności.

od paź.2005

2. Piękne "grzybki"

Będe strzelał

1, 2 - Cladonia z grupy chlorophaea

3 -??

4 - Cladonia cornuta, Cladonia subulata (????)

5 - Cladonia fimbriata

6 -??

od wrz.2005

3. Piękne "grzybki"

3 - moim zdaniem Cladonia z podsekcji Clausae - prawdopodobnie Cl. cariosa

6 - Cladonia macilenta (?) lub któryś pokrewny gatunek

od wrz.2005

4. Piękne "grzybki"

W przedświąteczna sobotę udałem się w miejsce opisane przez Tadeusza co pozwoliło mi upewnić się co do oznaczeń gatunków zaprezentowanych powyżej oraz w dwóch pozostałych postach z tej serii.

A zatem:

- na fotkach 1 i 2 mamy Cl. fimbriata (większość podecjów ma długi trzonek, plecha pierwotna drobna)

- okazów ze zdjecia 3 nie znalazłem

- 4 to Cl. cornutoradiata, cała okryta sorediami

- 5 to Cl. fimbriata ale bez owocników

- 6 to Cl. bacillaris; K- P- KC-, kory brak, soredia na całej powierzchni

od kwi.2006

5. Piękne "grzybki"
Cl. coccifera?

Dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc w oznaczeniu. Mam jeszcze inne fotki, jedną załączam. Czy to wygląda na Cl. coccifera? Różni się od egz. na fotce 6.

od wrz.2005

6. Piękne "grzybki"

Cl. coccifera tworzy raczej wyraźne czarki. Stawiam raczej na to iż jest to przedstawiciel tego samego gatunku co na fotce 6 tylko trochę podeschnięty.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji