bio-forum.pl

Która osiękla?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #12↓12
GRej178968

od sty.2007

1. Która osiękla?

Osiękla - to jest piękne, i nazwa, i grzybek:-)

Pytanie tylko, która to osiękla, inaczej mówiąc, który to Merismodes?

Znaleziony dziś, na okorowanej części pnia buka.

osiękla

Niestety, oznaczenie do rodzaju (czy dobrze?) nastąpiło w domu, choć już w lesie coś przeczuwałam:-) więc po eksykat muszę pojechać tam ponownie.

osiękla
osiękla

z bliska:

od sty.2007

2. Która osiękla?

Rozumiem, że oznaczenie mikroskopowe jest tu niezbędne, ale, o ile zdobędę eksykat, to zgłosiłabym to znalezisko jako Merismodes sp.?

od wrz.2006

3. Która osiękla?

Prawdopodobnie Cyphellopsis anomala (=Merismodes anomala). Nie ma zbyt wiele alternatyw, jednak zapewne mikroskop będzie konieczny. Wyglądają na dość młode egzemplarze... w tą zimę będę chciał przysiąść nad swoimi :)

od sty.2007

4. Która osiękla?

Jakubie, skoro wyglądają na dość młode, to jak sądzisz, ile powinnam dać im czasu na dojrzenie?

W Index funogorum widziałam listę (blisko kilkanaście) gatunków Merismodes sp., choć kilka z nich to odmiany M. fasciculata:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 30. grudnia. 2009)

od wrz.2006

5. Która osiękla?

Sądzę, że to bardzo zależy o do pogody, są to co prawda grzybki zimowo-wiosenne ale w czasie mrozów nie dojrzeją. Na wiosnę obserwowałem jedną kolonię przez kilkanaście dni i niewiele się zmieniała.

W index Fungorum jest w sumie 6 gatunków (nie licząc odmian) + Cyphellopsis anomala. A według Checklist w Polsce znaleziono 4, z tym, że Merismodes confusa (Bres.) D. A. Reid jest w IF jako synonim Merismodes fasciculata. Niby niewiele, ale jednak ze względu na brak dostępu do dobrych opisów jest z nimi problem:/

od sty.2007

6. Która osiękla?

Podbijam swój wątek o Merismodes sp., ku własnej i cudzej pamięci;-):-)

Tym ciekawsze i emocjonujące jest tegoroczne oczekiwanie na schyłek zimy, gdyż ustąpienie zimy umożliwi mi odwiedzenie mojego stanowiska i pobranie eksykatu:-)

od wrz.2006

7. Która osiękla?

Jak uda się znaleźć to oczywiście chętnie przyjmę pod mikroskop :)

od sty.2007

8. Która osiękla?

Świetnie, dziękuję!!!:-)))

od sty.2007

9. Która osiękla?

Jakubie, mój Merismodes pobrany dla Ciebie i dla mnie:-)))

Dodatkowo oglądałam to drzewo razem z leśniczym, a ponieważ to posusz, to uzgodniliśmy, że będzie bezpieczny:-))) Jak to cieszy, że można tak fajnie dogadać temat z "leśnymi ludźmi":-))) Trzeba tylko rozmawiać:-))):-)))

od maj.2003

10. Która osiękla?
8.gru.10 07:20
Anna Kujawa "AniaK"

Dostałam suszki do zgłoszenia - to M. anomalus.

od sty.2007

11. Która osiękla?

Dziękuję za rozpoznanie:-) I widzę, że inny Merismodes, z 11. 04. 2010 też zyskał już pełne miano:-)

od maj.2003

12. Która osiękla?
9.gru.10 06:27
Anna Kujawa "AniaK"

A tak:-) Przejrzałam większość suszków tych "z ostatniej Bukowskiej". Lyophyllum odłożyłam na "zaś".

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji