bio-forum.pl

drzewo parkowe

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od gru.2009

1. drzewo parkowe

Witam,

jestem tu nowy. Proszę nie ochrzaniać mnie na początku jeśli moje pytania będą głupie.:-)

Dostałem nasionka zebrane w parku w Warszawie. Wiem tylko, że to nasiona drzewa. Mają około 4 cm długości (te na zdjęciu są już trochę uszkodzone)

Proszę o podpowiedź co to może być.

pozdrawiam

od lis.2008

2. drzewo parkowe

Może to nie są nasionka, tylko osłonki pąków liściowych buka?

od gru.2009

3. drzewo parkowe

Może tego dobrze nie widać na fotce, ale mają budowę jakby skrzydlaka. Jak u klonu. To znaczy ten ostry koniec jest pogrubiony na długości około 2 cm i na 99, 9% tam jest nasionko. Ta szersza część jest płaskim skrzydełkiem. Całośc jest w przeciwieństwie do klonów symetryczna. Skrzydełka pierwotnie były na końcu zaokrąglone, ale się nieco poniszczyły.

od kwi.2006

4. drzewo parkowe

od sie.2009

Spojrzałam do swego zielnika, tak to jest jesion wyniosły

Malwina Piasecka

od lis.2008

6. drzewo parkowe

Przyjrzałem się i teraz widzę - pogrubione nasienie ze skrzydełkiem. Też myślę, że jesion. Widziałem jak nasiona takie łuskały gile.

od gru.2009

7. drzewo parkowe

Dzięki!:-)

od mar.2008

8. drzewo parkowe
15.gru.09 20:20
Andrzej Kiton "akiton"

Atlas nasion znajdziesz pod tym adresem:

seeds.eldoc.ub.rug.nl

od wrz.2009

9. drzewo parkowe

Wydaje mi się, że to jednak nasiona Catalpy.

od kwi.2009

10. drzewo parkowe

Jeżeli to jesion? - to pensylwański.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji