Witam serdecznie;-) Znalazłam takie cudo... krzew rośnie w środku miasta - dokładniej w ogródku podwórkowym. Wysokość do 1m, pędy starsze zdrewniałe. Liście różnie - niektóre nieparzyście pierzasto złożone inne parzysto pierzaście złożone. Liść nie przekracza 15 cm długości. Roślinka w tym roku nie zakwitła dlatego też mam wątpliwości co do rodzaju. Pierwsze co przyszło mi do głowy to Caragana sp. ale pewna nie jestem - poza tym nie wiem też jaka ta Caragana bo arborescens - chyba nie pasuje (zdjęcia 01, 02).
Dla porównania zamieszczam zdjęcia innego niezidentyfikowanego "cudu" ( zdjęcia 03, 04, 05, 06). Stworzono z niego żywopłot w środku miasta. Liść długości 20 - 25 cm. Wygląda trochę jak Robinia akacjowa - może to jakać gęsta niskopienna odmiana? Jeśli ktoś rozpoznaje roślinki albo ma jakiś pomysł byłabym wdzięczna za informacje:-) Z góry bardzo dziękuję za pomoc:-)
Właśnie druga seria to Caragana arborescens.
Na pierwszych zdjęciach prawdopodobna Amorpha fruticosa.
Dziękuję za podpowiedź ale nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam:-) Pierwsze zdjęcia to Amorfa? Czy amorfa nie powinna mieć liści długości do 30 cm? Obstawiałam odwrotnie:-) Caragana na pierwszych zdjęciach - liście max 15 cm długości - amorfa na zdjęciach w "drugiej serii":-) tam liście sięgały 20-25 cm.
Karagana ma listki owalne z takim charakterystycznym kończykiem. Szczególnie na drugim zdjęciu z drugiej serii dopatrzyłem się tej cechu.