bio-forum.pl

Grzyby do suszenia

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Grzyby do suszenia
7.gru.09 23:11
Adrian Szymkiewicz

Piszcie w tym wątku jakie grzyby nadają się do suszenia i jakie suszycie.

Ja osobiście suszę:

od sie.2002

2. Grzyby do suszenia
7.gru.09 23:25
"pimpek"

No limit. Suszę wszystko, łącznie z kurkami, gołabkami..... no wszystko:-)

od gru.2006

3. Grzyby do suszenia
8.gru.09 00:30
Adrian Szymkiewicz

No coś ty, gołąbki, takie delikatne? Kurek nigdy nie suszyłem, w zamrażalniku czasem robią się gorzkie, ale suszone kurki?, ciekawe spróbuję.

od wrz.2008

4. Grzyby do suszenia
8.gru.09 09:48
"chrisfir"

no właśnie

jak wygladaja te ususzone gołabki i co z nich robiłeś?

dają jakiś zdecydowany smaki?

czy słuza tylko jako wypełniacz?

od sie.2002

5. Grzyby do suszenia
8.gru.09 10:04
"pimpek"

Blaszki im się kruszą, ale to nic - grzyby i tak się kruszą (opieńki suszone na przykład) i w efekcie zawsze jest sporo proszku grzybowego.

Suszone gołąbki dobrze się sprawują w sosie - rozjaśniają go. To jest przyjemny efekt.

Poza tym sporą część grzybów suszonych mielimy na mąkopodobny proszek (nie na kaszopodobne kawałki, tylko mąkopodobny pył) jako przyprawę do zup itp. - wówczas to jest wszystko jedno co suszysz.

od gru.2006

6. Grzyby do suszenia
9.gru.09 09:50
Adrian Szymkiewicz

No tak Pimpek, ale w "Atlasie grzybów, oznaczanie, zbiór, użytkowanie" napisane jest cytuję:

"Suszenie niektórych gatunków grzybów przyczynia się do znacznego zwiększenia ich aromatu.

Do suszenia nadają się szczególnie następujące grzyby:

- Smardze

- Krążówka żyłkowana

- Borowik szlachetny

- podgrzybek brunatny

- podgrzybek złotawy

- Pieprznik trąbkowy

- Pieprznik żółtawy

- Lejkowiec dęty

- Sarniak dachówkowaty

"Odpowiednie są również wszystkie pozostałe borowikowate, lejkówki, gąski i pieczarki, oraz łuszczak zmienny i opieńki.

od gru.2006

7. Grzyby do suszenia
9.gru.09 09:56
Adrian Szymkiewicz

Cytat z Atlasu cd.:

Pamiętajcie, że następujące gzyby zupełnie nie nadają się do suszenia:

- Gołąbki

- Mleczaje

- Kurzawki

- Czernidłaki

- Pieprznik jadalny

- Majówka wiosenna

- Wodnicha marcowa

- Kolczak obłączasty

- Płomykówka galaretowata

- Galaretek kolczasty

od gru.2006

8. Grzyby do suszenia
9.gru.09 09:57
Adrian Szymkiewicz

Co o tym sądzisz Pimpek?

od paź.2005

9. Grzyby do suszenia

Adrian, pozwól, że ja odpiszę z mojego doświadczenia. W atlasach wiele informacji jest już nieaktualnychch. Niby dlaczego nie suszyć gołąbków? Mogę zrozumieć problemy z czernidłakiem.

Co zaś dotyczy się tego grzybowego proszku ( mączki). Fajna sprawa. Zauważyłem zaletę zastosowania owej mączki do sosów mięsnych. Powoduje zagęszczanie sosu i nie trzeba zaprawiać prawdziwą mąką.

Z tym suszeniem to jest tak: wszyscy wiedzą, że tego się nie suszy, aż jeden o tym nie wiedział i wysuszył:-) Czy musimy tak wierzyć w to słowo pisane? Jolka jadła mleczaje chrząstki i nawet pochwaliła smak:-) Zauważ - Jolka nadal żyje:-)

od sie.2002

10. Grzyby do suszenia
10.gru.09 12:26
"pimpek"

Jejku, zapomniałem, że biorę udział w tej dyskusji. Przepraszam Adrian:-))

Co o tym sądzę? Sądzę, że wszysto co ktoś i gdzieś publikuje odzwierciedla jego pogląd na daną sprawę w danym momencie. Jescze niedawno gatunki trujące były zachwalane jako jadalne. GORZEJ - jeszcze niedawno mój pra-pradziadek rumienił się, gdy ujrzał odsłonięta kostkę mojej pra-prababci. Tak samo można zapytać, co sądzę, że w/g ostatnich badań molekularnych Piceomphale bularioides nie jest wogóle Sclerotiniaceae.

DŻIZUS - ile potrzeba galaretka kolczastego do uzbierania 5kg suszonego galaretka? <rotfl>

pozdrawiam

Pimpek

ps. Jak to powiedział Brudny Harry, cyt.: "Opinia jest jak dziura w dupie - każdy jakąś ma":-)

od gru.2006

11. Grzyby do suszenia
11.gru.09 04:25
Adrian Szymkiewicz

He he, z tą dupą to dobre jest:-) Zatem poeksperymentuję z suszeniem nowych grzybów. Teraz zimówki i boczniaki w modzie, zobaczymy co z tego wyjdzie:-)

od lip.2008

12. Grzyby do suszenia

Pozwolę sobie włączyc się do dyskusji i przypomnieć o suszeniu kani. Po namoczeniu w mleku są jak świeże

od wrz.2008

13. Grzyby do suszenia
12.gru.09 16:58
"chrisfir"

niemozliwe z tymi kaniami!!

>tessa - dopiero teraz, po sezonie mówisz takie rewelacje

ja w tym roku kanie pierwszy raz dałem do octu

może dziś spróbuję, jak się mają

>pimpek

cytat z dziurą: D

wart zapamiętania

od kwi.2004

14. Grzyby do suszenia

Suszę też opieńki i nasuszyłam płachetki kołpakowate i lejkowce dęte w tamtym roku.

Suszyłam też kiedyś purchawki obrane ze skórki - większe rozkrawałam na połówki albo ćwiartki. Dodawałam potem do bograczu zamiast kluseczek, albo obok kluseczek.

Kanie suszone dodaję do sosu.

Boczniaki, maślaki i lejkowce bardzo szybko nabierają właściwości świeżych grzybów. A w dodatku fajnie się je kruszy w rękach.

od gru.2006

15. Grzyby do suszenia
2.paź.10 17:36
Adrian Szymkiewicz

Nazbierałem dzisiaj sporo gąsek zielonki i niekształtnej, suszył ktoś? Ja je z reguły obgotowuję i mrożę, ale jestem ciekaw jak by się sprawdzały w suszeniu. Suszył ktoś gąski?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji