bio-forum.pl

różowa ślicznotka z Hiszpanii

bez logowania - można przeglądać

od paź.2009

1. różowa ślicznotka z Hiszpanii
różowa ślicznotka z cebuli

widziałam w tym roku kwiat, który mnie zauroczył. Niestety, nie znam jego nazwy, a bardzo chciałabym go kupić. Ma delikatny ale piękny zapach. Raczej nie jest to amarcrinum. Proszę o pomoc. Dziękuję.

od paź.2009

2. różowa ślicznotka z Hiszpanii
cebulowa z oddalenia

dodam jeszcze jedno zdjęcie

od cze.2010

3. różowa ślicznotka z Hiszpanii
5.gru.09 16:32
Piotr Grzegorzek

Zajrzyj tutaj. Moim zdaniem jest to jeden w wielu tysięcy mieszańców liliowców - Hemerocallis. images.google.pl

od lip.2009

4. różowa ślicznotka z Hiszpanii

Na liliowiec ma za szerokie liście i trochę inne kwiaty. Moim zdaniem to jest któryś z gatunków rodzaju krynka - Crinum L.

Najbliższy temu zdjęciu takson to Crinum x powelii Baker

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 403\ Forbidden]

(wypowiedź edytowana przez sn2009 05. grudnia. 2009)

od paź.2009

5. różowa ślicznotka z Hiszpanii

właśnie po powrocie z Hiszpanii sprawdzałam crinum, ale nigdzie nie znalazłam informacji, że ono pachnie. Poza tym jednak liście ma trochę inne. Dziękuję. Chyba na wszelki wypadek kupię sobie tę krynkę, a nuż będzie to :)

od lip.2009

6. różowa ślicznotka z Hiszpanii

Wiele gatunków krynek pachnie i to dość intensywnie, a jeśli chodzi o liście, to jest spora zmienność, regułą są jednak liście dość szerokie.

(wypowiedź edytowana przez sn2009 05. grudnia. 2009)

od paź.2009

7. różowa ślicznotka z Hiszpanii

bardzo dziękuję :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji