bio-forum.pl

Exidia recisa

bez logowania - można przeglądać
GRej154706

od sty.2007

1. Exidia recisa

Chyba mi się poszczęściło...?:-)

Wg mapy jest tam niewielkie śródleśne mokradło w niewielkim obniżeniu terenu, w rzeczywistości dziś byłabym w stanie przebyć je wszerz bez większego problemu z topieniem się w mokradle. Występuje tam podłoże torfowe porośnięte wierzbą o krzewiastym pokroju, poza pasem wierzby również młoda brzezina. Wokoło sosna, dąb, olsza.

I w takim to otoczeniu wzrok pada na gałęzie i gałązki krzewiastych wierzb i cóż widać? Mrowie owocników Exidia recisa!!!:-))) Trudno było zliczyć ich ilość, policzyłam krzewy, na których dostrzegałam owocniki, praktycznie krzew przy krzewie, na każdym znajdowałam owocniki, naliczyłam tych krzewów z owocnikami około 27 do 30. Nawet gdyby ma każdym krzewie było tylko 10 owocników to już mam łączną liczbę 300 owocników, a było ich tam więcej, dużo więcej. Uważam REWELACJA!

Dokumentacja fotograficzna, oczywiście tylko część wybranych fot.

krzew
krzew
liście

Przykładowy krzew w dwóch ujęciach i liście spod krzewu:

krzew
krzew
krzew

Trzy inne krzewy:

owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki

A teraz galeria owocników:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 03. grudnia. 2009)

od sty.2007

2. Exidia recisa

Zgłoszenie ID: 154706:-)

od paź.2009

3. Exidia recisa

Poznajesz?

od sty.2007

4. Exidia recisa

Czyżby to był Twój owocniczek Exidia recisa? Łatwiej byłoby mi się wypowiedzieć, gdybym go widziała w naturze:-)

od paź.2009

5. Exidia recisa

to sukcynit czyli bursztyn po polsku

od sty.2007

6. Exidia recisa

Tak czułam, że to będzie taka niespodzianka, ale nie napisałam, sama nie wiem czemu;-)

od sty.2007

7. Exidia recisa

Ale moje owocniczki dziś wyglądały równie urodziwie, jak bursztyn, zwłaszcza jak przeświecało przez nie światło słoneczne, niestety nie mam takiego ujęcia pod słońce:- (

od lip.2004

Piękne, bogate stanowisko - gratulacje:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji