bio-forum.pl

wiosna 2001

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. wiosna 2001
11.kwi.01 21:10
"Marek Snowarski" (b/log.)

Chciałbym zaproponować Wam podzielenie się swoimi doświadczeniami z wiosennymi grzybami.

Mieszkamy w różnych częściach Polski, mamy różne doświadczenia. Jak z waszej perspektywy wygląda pojawienie się pierwszych grzybów wiosną?

Ja jak dotąd w kwietniu z dużych grzybów spotykałem w pierwszej połowie tego miesiąca smardze, i to rosnące na działkach. W końcu miesiąca zaś smardza półwolnego.

pozdrawiam wiosennie

Marek Snowarski

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. wiosna 2001
18.kwi.01 12:05
"Anna" (b/log.)

ja niestety w kwietniu nie znalazłam żadnego grzyba, ale bardzo bym chciała.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. wiosna 2001
18.kwi.01 17:56
"Tadek Ruchlewicz" (b/log.)

W kwietniu spotyka się w Krakowie ostatnie zimówki. Na ściętych pniach wierzb i topól wystepują jescze ( ale juz mocno przysuszone) ostatnie egzemplarze tego grzyba. Już od połowy tego miesiąca pojawiają sie zwykle majówki- białe, pachnące mąką jadalne grzyby wiosenne. Tegoroczne chłody mogą nieco opóźnić wystąpienie majówki. Zwykle juz pod koniec marca mogłem zbierać pewien gatunek smardza, który zidentyfikowałem jako smardzówkę czeską ale nie mam pewności. W tym roku nie wystapiły.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. wiosna 2001
26.kwi.01 14:50
"tadek Ruchlewicz" (b/log.)

Nowe grzyby pokazały się około 20 kwietnia. Są to ciemnobiałki wiosenne. Łacińska nazwa melanoleuca cognata ( Fr). Grzyby rosna koło asfaltowej alejki, w pobliżu budynków. Wyrastają zwykle w połowie kwietnia a nawet wcześniej.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. wiosna 2001
4.maj.01 17:08
"Tadek Ruchlewicz" (b/log.)

Ukazały sie wreszcie majówki. Po raz pierwszy mozna je było zebrać w środę 2 maja. Majówka jest grzybem występującym masowo. Rośnie głównie na łąkach przy kępach specjalnej trawy o odcieniu ciemnej zieleni. Łacińska nazwa majówki to Tricholoma gerorgii. Pachnie mąką. Można ją marynować, smażyć z jajkiem albo dusić ze śmietaną.

To już naprawdę początek sezonu grzybowego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji