bio-forum.pl

Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?

bez logowania - można przeglądać
GRej155608

od lip.2005

1. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
30.lis.09 22:40
Grażyna Domian

Gdybym spotkała tego grzyba w Puszczy Białowieskiej, czy Knyszyńskiej, bez specjalnego wahania moje oznaczenie brzmiałoby - gąbkowiec północny (Climacocystis borealis), ale tu... w okolicach Trzebiatowa - ogarnęły mnie wątpliwości.

gąbkowiec
gabkowiec2
gobkowiec3
gabkowiec4

Za gąbkowcem przemawia siedlisko (bór bagienny), żywiciel (świerk), kształt, wielkość i sposób przyrastania owocnika, szczeciniasto owłosiona powierzchnia kapelusza, labiryntowaty hymenofor i przyjemny grzybowy zapach. Wątpliwości moje wzbudza natychmiastowe przebarwianie się rurek już po lekkim uciśnięciu - zupełnie jak u późnoporki czerwieniejącej.

od lip.2005

2. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
30.lis.09 22:57
Grażyna Domian
gąbkowiec5

Dorobiłam jeszcze teraz (przy sztucznym świetle) zbliżenie powierzchni kapelusza:

gabkowiec6

i przekrój przez owocnik:

No i też... odgryzłam kawałek;) Bałam się goryczy ale on jest bez smaku;)

od gru.2003

3. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?

od lip.2005

4. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
1.gru.09 00:08
Grażyna Domian

Mirku :) wygląda na to, że trafiłeś w sedno :) Jeśli rzeczywiście to on, to cieszy mnie jeszcze bardziej, tylko czy drobnoporek kruchy ma takie labiryntowate pory? Jakoś nie mogę znaleźć odpowiednio podobnego zdjęcia hymenoforu.

od gru.2003

5. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?

od lip.2005

6. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
1.gru.09 00:45
Grażyna Domian

No tak, przebarwia się tak samo ale co z tymi porami?

od wrz.2006

7. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?

Nie znam się na drobnoporkach, przebarwienia pomarańczowe, rdzawe, czy brązowawe to nie dla mnie:-). Zapytam z czystej ciekawości: suche pory też się przebarwiają? Podobny jest Oligoporus leucomallelus, nie przebarwiający się "na sucho", ale to może być oczywiście coś innego:-)

od lip.2005

8. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
1.gru.09 02:03
Grażyna Domian

Nie wiem: ( Dopiero wylądował na suszarce;)

Mnie natomiast intryguje jeszcze coś innego. W wątku [bf#58842] Mirek napisał, że jego drobnoporek pachniał anyżkiem. Mój miał łagodny przyjemny zapach ale z całą pewnością nie był to zapach anyżku - ani nawet nutki anyżkowej...

od lip.2005

9. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
6.gru.09 20:15
Grażyna Domian

Po wysuszeniu - wierzch kapelusza i rurki przybrały barwę ciemnego brązu. Tylko miąższ na przekroju pozostał niezmiennie jasny.

od gru.2003

10. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?

Grażynka z zapachem bywa różnie- i tak dla jednych majówka wiosenna pachnie mąką a dla mnie ewidentnie świeżym ogórkiem.

od lip.2005

11. Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
6.gru.09 21:12
Grażyna Domian

Tak Mirku - też zawsze z ta "mąką" mam problemy;) Odczucia zapachowe są niezwykle subiektywne;)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji