bio-forum.pl

Tulostomy

bez logowania - można przeglądać
GRej153751

od paź.2007

1. Tulostomy

Wczoraj miałem okazję znów spotkać się z tymi grzybkami. Znalazłem dwa stanowiska oddalone od siebie w linii prostej 800m. O ile rozpoznanie berłóweczki frędzelkowatej nie nastręcza trudności, to z innymi już jest znacznie gorzej. Te niby cechy gatunkowe są na tyle rozmyte lub niespójne, że sam nie wiem ile było tam gatunków, nie mówiąc już o podziale ile jakiego. Przedstawię teraz kilka z tych berłóweczek.

b1

1)

b2

2)

b3

3)

b4
b4

4)

b5

5)

b6
b6

6)

b7
b7

7)

b8
b8

8)

b9
b9

9)

od sty.2007

2. Tulostomy

Jacku, tak przy okazji, czy mógłbyś opisać siedlisko, w którym znalazłeś te grzybki? Chciałabym spróbować "celowania" we właściwe siedlisko, żeby popróbować je znaleźć u siebie:-) Widzę piasek, mech, szpilki, ale wdzięczna byłabym za jakieś dodatkowe praktyczne wskazania:-)))

Bo T. fimbriatum mam już na koncie, ale takich jakie pokazujesz tu, jeszcze nie.

od wrz.2005

3. Tulostomy

Basiu, szukaj na skraju lasow sosnowych, piaszczystych murawach, zagajnikach akacjowych na suchych siedliskach, trawnikach sąsiadów: D Znajdziesz - T. brumale i T. fimbratum są pospolite, inne w wielkopolsce rzadsze, ale T. melanocyclum też sie trafi....

U Jacka jak dla mnie tylko T. brumale.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji