bio-forum.pl

Rydze

bez logowania - można przeglądać
#4

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Rydze
1.sie.03 09:17
"KRN" (b/log.)

Czy sa grzyby trujace podobne do rydza?

Slyszalem kiedys, ze z rydzami trza ostroznie, bo mozna nie to zebrac i potem bedzie klopot.

Prosze o odpowiedz na maila, bo na to forum trafilem przypadkiem:-))

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Rydze
23.wrz.03 18:39
"mariusz" (b/log.)

zatrucie fałszywym rydzem nie jest tak aż tragiczne: biegunka, wymioty itp. chyba że ktoś zje bardzo dużą ilość, poznać można fałszywego rydza od jadalnego próbując lekko liznąć językiem odcięty grzyb. jeżeli po 5sek. czuć dość mocne pieczeni znaczy jest to grzyb niejadalny fałszywy rydz. prawdziwy rydz po przyciśnięciu od spodu miąsza po jakimś czasie przebarwia się na niebieskawo-zielony kolor.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Rydze
5.lis.03 10:40
"Tomek Janiszewski" (b/log.)

Zresztą nawet te "fałszywe rydze" (mleczaj wełnianka, mleczaj rudy) nasi "Bracia zza Buga" jadają po odpowiednim przygotowaniu (moczenie, odlewanie, kilkakrotne gotowanie, marynowanie) Ale widocznie trudno u nich o jakiekolwiek lepsze grzyby niż "wołnuszka" i "gorkuszka";-P. Jesteśmy póki co w lepszej sytuacji - u nas na ogół nie zbiera się wielu dużo bardziej wartościowych grzybów, choćby purchawki chropowatej lub muchomora czerwonawego.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Rydze
26.sty.04 22:43
"Sławek" (b/log.)

wełniankę najlepiej ukisić i już można je spożywać a muchomor czerwonawy to po prostu bajka, a w lesie często spotykam te wyśmienite grzybki poprzewracane przez pseudo-grzybiarzy i takim zabroniłbym wstępu do lasu!!!!!!!!!!!!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji