bio-forum.pl

Calycina phyllophila (Desm.) Baral (1985)
było: Biały mały Asco z trzonkiem na miseczce żołędzia

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Calycina phyllophila (Desm.) Baral (1985)
14.mar.06 10:27
Piotr Perz "pimpek"

Cześć,

2005-wrzesień-18

11

Pomiędzy rosnącymi na żołędziach Hymenoscyphus fructigenus zobaczyłem miseczkę, na której i w której rosły takie maleństwa z krótkimi trzonkami:

Właśnie poprzedniej nocy mikroskopowałem to znalezisko i jak oznaczę z większym prawdopodobieństwem niz domniemanie - dam znać.

Ślicznotki, conie?

od sie.2002

2. Calycina phyllophila (Desm.) Baral (1985)
15.mar.06 00:27
Piotr Perz "pimpek"

Przedstawiam Wam

Calycina phyllophila (Desm.) Baral (1985)

= Hymenoscyphus phyllophilus (Desm.) Kuntze

Grzybek oczywiście wisi już na WWKK pod adresem wwkk.mikologia.pl

Małą ilość mikrofoto i ich złą jakość rekompensuję dokładnym opisem na szkicu :) Postanowiłem użyc nazwy rodzajowej Calycina zamiast proponowanego przez Index Hymenoscyphus gdyż zapytany przeze mnie o to Baral dobrze umotywował moim zdaniem, że nie jest to jednak Hymenoscyphus.

Ciekawostką jest natomiast publikacja Lizonia (1992), który badając wiele suszek z wielu kolekcji z różnych krajów pisze o amyloidalnym aparacie workowym, przy czym ten gatunek ma porę nieamyloidalną. Rozpędził się kopiując opis pozostałych Hymenoscyphusów? Ciekawe.....

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji