bio-forum.pl

Bardzo smakowity buk ze stroczkiem(?)

bez logowania - można przeglądać
GRej153432

od lip.2005

1. Bardzo smakowity buk ze stroczkiem(?)
11.lis.09 20:27
Grażyna Domian
smakowity buk

Natknęłam się dziś na bukową kłodę oblepioną mnóstwem różnych, przenikających się nawzajem gatunków..

stroczek1
stroczek2
stroczek7

Stroczka leśnego spotkałam już kilka razy na bukach ale w tym przypadku nie mam całkowitej pewności czy to on a nie np. jakaś Leucogyrophana.

Niektóre owocniki wyrastały mniejszymi lub większymi plackami samotnie na korze

stroczek3
stroczek4

inne w towarzystwie gnilicy mózgowatej (?)

stroczek5
stroczek6

a jeszcze inne na/pod/obok niezidentyfikowanej tapety

od lip.2005

2. Bardzo smakowity buk ze stroczkiem(?)
11.lis.09 20:48
Grażyna Domian
stroczek8
stroczek9
stroczek10
stroczek11

Domniemany stroczek rósł także wewnątrz stojącego obok kikuta bukowego ale tu owocniki były znacznie mniej okazałe

od lip.2005

3. Bardzo smakowity buk ze stroczkiem(?)
22.lis.09 21:39
Grażyna Domian

Zadziwiający gatunek... Jeszcze w 1992 r. na czerwonej liście miał przypisaną kategorię "Ex-wymarły lub zaginiony". Na obecnej - "R-rzadki".

stroczek na ziemi
stroczek na ziemi2

W Puszczy Bukowej spotykam go niemal wszędzie gdzie są jakieś drzewa iglaste i trochę martwego drewna. Znajduję go też czasem na bukach, z czym już zdążyłam się oswoić;) Dziś jednak stroczek zaskoczył mnie po raz kolejny. Znalazłam go w dwóch miejscach rosnącego... bezpośrednio na ziemi:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji