bio-forum.pl

Czernidłaki...

bez logowania - można przeglądać
Coprinus

od lip.2005

1. Czernidłaki...
7.lis.09 23:04
Grażyna Domian

7. 11. 2009 - wielogatunkowe zadrzewienie (Bk, Db, Jw, Brz, Gb, Wb, głóg, bez czarny) w pobliżu odłogowanych pól.

zadrzewienie_Binowo
Ozonium
Ozonium2
czernidłaki
czernidłaki2
czernidlaki3

Najpierw zauważyłam piękne czerwone szczotkowate twory na złamanej wierzbie. Nauczona wcześniej zdobytym tu doświadczeniem, już wiedziałam, że to ozonium jakiegoś czernidłaka, choć takie piękne spotkałam po raz pierwszy. Kilkadziesiąt centymetrów dalej, na tej samej kłodzie były i owocniki - od maleńkich po zejściowe...

PS. Bardzo mi zależy na oznaczeniu czy potwierdzeniu wszystkich dzisiejszych gatunków znalezionych w tym zadrzewieniu, bo są wobec niego bardzo (!) niecne zamiary... szukam wszelkich argumentów by się im przeciwstawić.

od paź.2009

2. Czernidłaki...

Grażynko

Podaj współrzędne GPS tego terenu. Moge sprawdzić w AZP /Archeologiczne Zdjęcie Polski / tam mogą być argumenty przeciwko niecnym zamiarom. Ale tylko Pomorze Zachodnie. Czy niecne zamiary wiążą się z wykopami poniżej gleby?

od lip.2005

3. Czernidłaki...
7.lis.09 23:43
Grażyna Domian

Tak, a przedtem z wycinką zadrzewienia... Te niecne zamiary są irracjonalno- absurdalnym pomysłem autorów... raportu o oddziaływaniu pewnego przedsięwzięcia na środowisko, według których w tym miejscu nie ma niczego chronionego ani cennego! Współrzędne prześlę Ci mailem.

od lip.2005

4. Czernidłaki...
8.lis.09 00:02
Grażyna Domian

Oczywiście najwięcej argumentów znalazłoby się wiosną - w sezonie lęgowym i wegetacyjnym ale na to nie ma czasu. Na poniedziałek muszę mieć już gotową opinię więc póki co mogę tylko pisać o potencjalnych siedliskach i o tym co uda mi się oznaczyć.

od wrz.2005

5. Czernidłaki...

Grażyno - mikroskop....

od lip.2005

6. Czernidłaki...
9.lis.09 16:41
Grażyna Domian

Tak się spodziewałam więc mam suszki;) Rozumiem Błażeju, że Twoja dawna prośba dotycząca czernidłaków jest nadal aktualna?

od wrz.2005

7. Czernidłaki...

Oj nadal. Zbieram materiał i czekam na zimę: D Obok czernidlaków też Lepiota i gatunki "pokrewne".

od wrz.2005

8. Czernidłaki...

C. micaceus

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji