bio-forum.pl

Hypholoma marginatum?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Hypholoma marginatum?
1
2
3
4

20. 07. 2009. Kapelusz do ok 3-4cm.

od wrz.2006

2. Hypholoma marginatum?

Byłem przekonany, że nie mam suszka tego grzybka - a jest, w przypadku suszka, którego szukałem - odwrotnie:-).

1

Wygląda na to, że udało mi się typowanie, zarodniki pasują 7, 3-8, 8x4, 2-4, 7

2
3

grzyb ma malutkie cystydy

wyraźnie białe, tępe ostrza blaszek

4

:-)

od maj.2002

3. Hypholoma marginatum?

Hm, mam wątpliwości, ponieważ H. marginatum ma zazwyczaj bardzo wysmukłe trzony i wyraźny, charakterystyczny, zygzakwaty wzorek na powierzchni trzonu. Nie widzę też butelkowatych pleurocystyd. Może to jakiś gatunek z Psilocybe?

od maj.2003

4. Hypholoma marginatum?
16.lis.09 08:16
Anna Kujawa "AniaK"

Krzysztof, sprawdzałeś pozostałe cechy? kształt, wielkość cystyd? Obecność i kształt chrysocystyd?

od wrz.2006

5. Hypholoma marginatum?

Trudne to dla mnie do wykonania, chciałbym się nauczyć. Pleurocystydy butelkowate, nieliczne, mniej więcej 25-30x8-10 um. Wszystkie zauważone cystydy na blaszce podobne. Chryzocystyd nie wiem jak szukać, mogę jedynie pokazać zdjęcia, przekroje najcieńsze jakie udało mi się zrobić.

Czy widać gdzieś chryzocystydy?

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

Chętnie jeszcze czegoś poszukam...

od maj.2003

6. Hypholoma marginatum?
17.lis.09 07:48
Anna Kujawa "AniaK"

W czy moczyłeś preparat? Chrysocystydy widać wszędzie. O tym za trochę. Sama czerwień Kongo?

od wrz.2006

7. Hypholoma marginatum?

2, 3, 4, 5 czerwień Kongo i woda; 6, 7 KOH5% i woda

od maj.2003

8. Hypholoma marginatum?
17.lis.09 09:16
Anna Kujawa "AniaK"

Chrysocystydy rozpoznaje się po tym, że są zazwczaj grubościenne i pod wpływem KOH i NH4OH (zazwyczaj w roztworze NH4OH rozpuszcza się czerwień Kongo) ich wypełnienie wybarwia się na żółto (lepiej to widać w samym NH4OH bez czerwieni). Widać wtedy taki żółtawy "glut" wewnątrz cystydy. W przypadku szeroko rozumianego rodzaju Psilocybe i Pholiota cechą kluczową jest obecność, kształt chryzocystyd (cheilochryzocystyd na ostrzu blaszki i pleurochryzocystyd - na ścianie blaszki).

Na zdjęciach nie widać ostrza (może jest na 2 zdjeciu?) i cystyd na nim. Przeanalizuj klucz z Flora Agaricina Neerlandica pod tym kątem. Aha - owocniki wyrastały gromadnie, ale pojedynczo, czy w kępkach lub wiązkach?

Generalnie wszystkie cystydy, jakie prezentujesz na zdjęciach to typowe chrysocystydy - grubościenne z glutami w środku.

od wrz.2006

9. Hypholoma marginatum?

Dzieki. Myślałem, że chryzocystydy to coś innego, a to po prostu cystydy z zawartością:-). Na zdjęciach raczej nie ma ostrza, tylko bok. Jak wyrastały owocniki dokładnie nie pamiętam, ale wiązka chyba odpada. Posprawdzam ostrze i przeanalizuję klucz.

od maj.2003

10. Hypholoma marginatum?
19.lis.09 08:10
Anna Kujawa "AniaK"

Przy okazji - spotkasz się w kluczu albo w opisach z terminem cheiloleptocystydy - pytają o nie lub opisują ich stosunek do cheilochrysocystyd. Leptocheilocystydy, to cienkościenne cystydy na ostrzu blaszki bez wypełnienia, nie reagujące na KOH i NH4OH.

Przy oznaczaniu Pholiota (gdyby Ci się trafił) trzeba uważać, bo czasem jest trudno odróżnić chrysocystydy (glutowate wypełnienie) od zwykłych pleurocystyd z jednolitym, jednorodnym żółtym wypełnieniem w KOH lub Nh4OH;-))

od wrz.2006

11. Hypholoma marginatum?

Z klucza wychodzi mi Psilocybe marginata.

od maj.2003

12. Hypholoma marginatum?
30.lis.09 09:41
Anna Kujawa "AniaK"

Mnie też (z danymi ze zdjęć) nie wyszło nic innego. Jak się uprzeć to na trzecim zdjęciu, na trzonie rosnącego owocnika widać coś, co mogłoby być zygzakiem...:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji