bio-forum.pl

Jałowiec czy cyprysik

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od sie.2007

1. Jałowiec czy cyprysik
2.lis.09 14:22
Adam P "akp"

Pędy kierowne skosnie w gore. wysokośc około 150 cm.

od cze.2010

2. Jałowiec czy cyprysik
2.lis.09 16:50
Piotr Grzegorzek

od sie.2007

3. Jałowiec czy cyprysik
2.lis.09 18:09
Adam P "akp"

Na stronach interentowych sa zdjęcia drzewek. A tu krzew, No i kolor zupelnie inny, tam jest najczęsciej szarozielony, a tu zielony.

Może to odmiana. ale jaka?

od cze.2010

4. Jałowiec czy cyprysik
2.lis.09 19:11
Piotr Grzegorzek

Więcej się nie da wycisnąć z tego zdjęcia, skoro nie można spojrzeć na igły i inne istotne szczegóły.

od lip.2009

5. Jałowiec czy cyprysik

Ja nie byłbym nawet pewny, czy wirginijski, choć jest podobny i odmian krzewiastych ma sporo.

Trzeba pamiętać, że u jałowców zmienność wewnątrzgatunkowa jest ogromna, a systematyka międzygatunkowa jeszcze nie do końca ustalona, stąd nie mając widocznych istotnych cech, nie ma ŻADNEJ 100% pewności, który to konkretnie takson.

od sie.2007

6. Jałowiec czy cyprysik
3.lis.09 07:23
Adam P "akp"

Więć jaka opcje przyjąć?

W jakim kieruku isc? CO robic?

od lip.2009

7. Jałowiec czy cyprysik

Zawsze co najmniej 4 zdjęcia:

a) pokrój (to już mamy)

b) boczna gałązka

c) kawałek gałązki w silnym zbliżeniu (u jałowców nie musi być od spodu, ale nie zaszkodzi)

d) owoc.

I do tego trzeba się dobrze przyjrzeć, czy na gałązkach są łuski i igły, czy tylko same łuski, albo same igły. To jest bardzo ważne i pozwala od razu zawęzić krąg poszukiwań.

Juniperus virginiana

Jałowiec wirginijski ma i igły i łuski. U mojego okazu (typ gatunku) wygląda to mniej więcej tak:

od sie.2007

8. Jałowiec czy cyprysik
3.lis.09 19:09
Adam P "akp"

Dziękuje serdecznie! Skorzystam z tych rad, tylko teraz ktos ze znajomych musi mnie nauczyc obrabiac te zdjęcia.

Pozdrawiam pieknie - Adam

od sie.2007

9. Jałowiec czy cyprysik
3.lis.09 22:22
Adam P "akp"

Nie mam jescze zdjęć jak nalezy ale wysylam 2 tego okazu robione od spodniej strony pędów. Nie umiem jeszcze przycinac zdję, więc wybaczcie. Pozdrawiam - Adam

od sie.2007

10. Jałowiec czy cyprysik
3.lis.09 22:23
Adam P "akp"

No i to ma toto!

od lip.2009

11. Jałowiec czy cyprysik

Można określić już płeć - okaz męski. Te igły są miękkie, czy raczej ostre i kłujące?

od sie.2007

12. Jałowiec czy cyprysik
4.lis.09 07:07
Adam P "akp"

A to ci samiec! Igły raczej takie sztywniejsze!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji