bio-forum.pl

Entoloma?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2008

1. Entoloma?
11
22
33
44
55
66

Witam, znalezione w ogródku pod moim blokiem - ciągle rosną, zebrałem narazie dwa owocniki żeby zrobić wysyp i zdjęcia. Kształt wyraźnie dzwonkowaty (śr. kapelusza 3 - 5 cm), trzon włóknisty, często skręcony, spłaszczony i pusty w środku (wysokość 9 - 12 cm) - pomyślałem że to może jakaś wieruszka, makroskopowo wydała mi się podobna do E. strictius

<mushroomexpert.com

ale teraz nie jestem pewien czy to wogóle jest Entoloma (?).. wysyp jest jasny, w najlepszym razie kremowy (na białej kartce ledwo widoczny). Zapach raczej przyjemny i grzybowy - niezbyt silny. Owocniki rosną w grupie kilkunastu pod leszczyną - w miejscu gdzie ścięto kilka grubszych pni. Kolory dobre na pierwszych 2 zdjęciach. Proszę o pomoc w oznaczeniu, pozdrawiam

od maj.2003

od lis.2008

3. Entoloma?

Dziękuję :) - grzybówki też przeglądałem ale tą jakoś ominąłem.. wszystko pasuje :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji