bio-forum.pl

Moje "niteczki" :-)

bez logowania - można przeglądać
GRej195536

od sty.2007

1. Moje "niteczki" :-)

Moje "niteczki" znalazłam dziś, w miejscu porośniętym olszą, brzozą i leszczyną, w oddziale, w którym poszukiwałam nowych drzew z Phleogena faginea:-) Dziś suchogłówki na nowych drzewach nie znalazłam, natomiast w pewnym miejscu, przy potencjalnym substracie suchogłówkowym znalazłam mrowie "niteczek":-)))

Najgorsze jest to, że gdybym miałam szukać potencjalnych sklerot - nie będę mogła tego zrobić jutro, ewentualnie dopiero we wtorek lub w środę:- (

siedlisko

Siedlisko poniżej, owocniczki znalazłam na lewo od stojącego złomu widocznego na pierwszym planie, dąb widoczny w oddali w lewym górnym rogu.

owocniki
owocniczki
owocniczki
owocniczki
owocniczki

Owocniczki w różnych ujęciach, w tym rozmiarówka oraz z liśćmi rosnących tam gatunków.

Proszę o pomoc, jak najlepiej podejść do rozpoznania w sytuacji, gdybym nie zdołała pojechać szukać sklerot:- (

od sty.2007

2. Moje "niteczki" :-)

Obejrzałam szczegółowo pobrany materiał i sfotografowałam dolne partie moich niteczek na styku z żywicielem, oto materiał fotograficzny z moich obserwacji:

owocnik

przykładowy owocnik:

owocnik

zbliżenie na dolną część owocnika:

owocnik
owocnik
owocnik

inne owocniki od dołu:

Szczególnie na ostatnim zdjęciu widać, że wyrastają młode owocniki na tym samym żywicielu, z którego wyrósł starszy owocnik, czy dobrze interpretuję to zdjęcie?:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji