bio-forum.pl

Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

Zdjęcia z sierpnia, pólnocna część Borów Tucholskich. Obszar 5x5 cm, na głazie. Mam swoje typy, nie chcę jednak nic sugerować prosząc o wypowiedzi. Oczywiście tym razem nie mogę otworzyć jednego wątku dla jednago gatunku :)

bt1

1. Całość

btw1

2. Wycinek nr 1

btw2

3. Wycinek nr 2

btw3

4. Wycinek nr 3

btw4

5. Wycinek nr 4

od sty.2009

2. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

Co do wzorca - wcale nie jestem pewna czy to geograficzny. Może Rh. lecanorinum? Zwróć uwagę na owocniki w tej plesze "pionowej", w dolnej części zdjęcia, i na brak przedplesza. Ewentualnie może są tu oba gatunki.

Poza tym:

Wycinek 1 wygląda mi też na jakiś Rhizocarpon, ale przy tej rozdzielczości i braku okazu nic więcej nie powiem.

Wycinek 2 - Acarospora fuscata

Wycinek 3 i 4 to to samo. Lecanora polytropa? Trochę za biała plecha, ale może zdjęcie trochę przekłamane.

od sie.2009

3. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

Witaj Marysiu, dopiero teraz Ciebie skojarzyłam, gdy zdjecie się pokazało.:-)

(wypowiedź edytowana przez lobaria 26. października. 2009)

od sie.2002

4. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?
26.paź.09 14:24
"pimpek"

Joj, to tu każdy występuje pod fałszywym imieniem? Ocho, cho....... to który to Agent Tomek?

od sie.2009

5. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

Sorki, już poprawiłam, myślałam o Ani Kujawie...

Agent Tomek to ponoć facet, czyli żadna z nas:-)

od gru.2006

6. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

Wniosek prosty pimpek Ty, albo ja :)

od sie.2002

7. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?
26.paź.09 20:16
"pimpek"

No to więcej nie drążymy, bo się sprawa rypnie:-)

od sty.2009

8. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

Chyba nie rozumiem tego, co tu się porobiło w tym wątku... Coś mi na inteligencję siadło o poranku, czy też rzeczywiście dyskusja przeszła na jakiś wyższy poziom abstrakcji?

Pomyliłaś mnie Elu z Anią Kujawą? A co poprawiłaś?

Hmm...

od sie.2009

9. Wzorzec geograficzny i co jeszcze ?

Nie pomyliłam, tylko napisałam Witaj Aniu, co panowie przeczytali i skomentowali:-). Potem poprawiłam na Witaj Marysiu. Rzeczywiscie myślałam wtedy o Ani Kujawie i tak mi się napisało.

Pozdrawiam serdecznie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji