Zdjęcia z sierpnia, pólnocna część Borów Tucholskich. Obszar 5x5 cm, na głazie. Mam swoje typy, nie chcę jednak nic sugerować prosząc o wypowiedzi. Oczywiście tym razem nie mogę otworzyć jednego wątku dla jednago gatunku :)
Co do wzorca - wcale nie jestem pewna czy to geograficzny. Może Rh. lecanorinum? Zwróć uwagę na owocniki w tej plesze "pionowej", w dolnej części zdjęcia, i na brak przedplesza. Ewentualnie może są tu oba gatunki.
Poza tym:
Wycinek 1 wygląda mi też na jakiś Rhizocarpon, ale przy tej rozdzielczości i braku okazu nic więcej nie powiem.
Wycinek 2 - Acarospora fuscata
Wycinek 3 i 4 to to samo. Lecanora polytropa? Trochę za biała plecha, ale może zdjęcie trochę przekłamane.
Witaj Marysiu, dopiero teraz Ciebie skojarzyłam, gdy zdjecie się pokazało.:-)
(wypowiedź edytowana przez lobaria 26. października. 2009)
Sorki, już poprawiłam, myślałam o Ani Kujawie...
Agent Tomek to ponoć facet, czyli żadna z nas:-)
Wniosek prosty pimpek Ty, albo ja :)
Chyba nie rozumiem tego, co tu się porobiło w tym wątku... Coś mi na inteligencję siadło o poranku, czy też rzeczywiście dyskusja przeszła na jakiś wyższy poziom abstrakcji?
Pomyliłaś mnie Elu z Anią Kujawą? A co poprawiłaś?
Hmm...
Nie pomyliłam, tylko napisałam Witaj Aniu, co panowie przeczytali i skomentowali:-). Potem poprawiłam na Witaj Marysiu. Rzeczywiscie myślałam wtedy o Ani Kujawie i tak mi się napisało.
Pozdrawiam serdecznie.