bio-forum.pl

Jeżyna;... tylko jaka?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od wrz.2009

1. Jeżyna;... tylko jaka?
20.paź.09 15:35
Ryszard Taran "taranrig"

Zdjęcia wykonywałem w czerwcu. Jeżyna rosła na granicy lasu i pól uprawnych, na zboczu. Określiłem ją (po długich porównaniach z opisami w Atlasie roślin) jako Rubus gracilis – jeżyna ostręga. Tylko, czy zrobiłem to prawidłowo?! Czym dłużej siedzę w jeżynach, tym mam większy mętlik w głowie.

Proszę o pomoc.

od cze.2010

2. Jeżyna;... tylko jaka?
20.paź.09 21:48
Piotr Grzegorzek

Bo z jeżynami nigdy nie wie się, czy dobrze jest, czy może jest już źle. Po prostu bez specjalisty ani rusz.

od wrz.2009

3. Jeżyna;... tylko jaka?
21.paź.09 08:38
Ryszard Taran "taranrig"

Może mi ktoś podpowie, jakie elementy krzewu mam w przyszłości obfotgrafować i jakie informacje zanotować, "by z jeżynami było dobrze a nie źle".

W przyszłym roku włócząc się po Beskidzie znowu będę miał pokaleczone nogi i porwane koszule. To przynajmniej niech wiem jaka to jeżyna zrobiła.

od maj.2007

4. Jeżyna;... tylko jaka?

Wejdź w jeżyny w Atlasie, a tam pod każdym gatunkiem ich znawca Błażej Gierczyk, szczegółowo opisał wszystkie elementy rośliny, na które trzeba zwrócić uwagę przy oznaczeniu gatunku.

od wrz.2009

5. Jeżyna;... tylko jaka?
21.paź.09 12:15
Ryszard Taran "taranrig"

Dziękuję Romanie. Jeszcze raz się sprawdza prawda. Masz problem to cierpliwie klikaj po Atlasie. A swoją drogą to Błażej odwalił kawwwaał dobrej roboty.

od wrz.2005

6. Jeżyna;... tylko jaka?

1. Krótko:

- liść na pędzie wegetatywnym (ze środkowego odcinka pędu), od góry, od dołu, zbliżenie spodu (rodzaj włosków) i krawędzi (sposób piłkowania)

- pęd wegetatywny (powierzchnia - zbliżenie) i kolce

- pęd generatywny j. w.

- szypułki kwiatów j. w.

- zewnętrzna powierzchnia działek kielicha

- zbliżenie kwiatu lub owocu (ważne są: stosunek długości pręcików i słupków, owłosienie pylników i znamion)

2. Nawet jak się ma okaz w ręku, to z 10% pozostaje nieoznaczone

3. Na moje oko ten gatunek powyżej to nie R. gracilis

4. W Polsce mamy ponad 100 gatunków jeżyn, w Atlasie jest (na razie) trochę mniej: D więc metoda obrazkowa nie zawsze się sprawdza...

od wrz.2009

7. Jeżyna;... tylko jaka?
22.paź.09 10:20
Ryszard Taran "taranrig"

Instrukcja jest. Wniosek: dokupić nową kartę do aparatu i latem w góry.

Dziękuję.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji